Tuinen vol met steen, weinig zonnepanelen en amper aanvragen voor een subsidie om thuis te verduurzamen. Katwijk scoort niet hoog op de duurzaamheidsindex. Volgens de index doet Katwijk het veel slechter dan gemiddeld in Nederland.

De Duurzaamheidsindex is van energieleverancier Vattenfall. Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt. Katwijk scoort een -31,4 procent op de Duurzaamheidsindex.

De vijf minst duurzame gemeenten van Nederland bevinden zich allemaal in Zuid-Holland. Dit zijn Leiden (-44,5 procent), Capelle aan den IJssel (-44,7 procent), Maassluis (-46 procent), Den Haag (-46,7 procent) en Schiedam (-55,1 procent). Zuid-Holland is dan ook de minst duurzame provincie van Nederland, met een gemiddelde score van -14,1 procent.

Katwijk scoort vooral slecht met groene tuinen. Uit cijfers van Cobra Groeninzicht blijkt namelijk dat die tuinen maar weinig groen zijn. De tuin van een Katwijker bestaat gemiddeld voor maar liefst 61,2 procent uit steen. Gemiddeld is 42,7 procent van de totale oppervlakte aan tuinen in Nederland versteend.

Met zonnepanelen scoort Katwijk iets beter. Op 22,5 procent van de huizen in Katwijk liggen zonnepanelen. Dat zit net onder het gemiddelde in Nederland.

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen inwoners een subsidie krijgen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en biomassaketel. Sinds de introductie van de duurzame subsidie in 2016, zijn er in Nederland tot juni 2023 gemiddeld 300 aanvragen per 10.000 inwoners ingediend. Maar de Katwijkers maken nog maar weinig gebruik van deze subsidie. In Katwijk werden zo’n 152 aanvragen per 10.000 inwoners ingediend.