Partnercontent – De reiskoffer gaat in de kofferbak, de wegenkaart belandt op de schoot en de dakkoffer op het dak. Het buitenland lonkt! Voordat je de grens oversteekt, is het een goed idee om je autoverzekering onder de loep te nemen. In principe dekt de autoverzekering ook schade in het buitenland, maar er zijn soms wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

De magische groene kaart

De groene kaart is jouw verzekeringsbewijs in het buitenland. Hierop is vermeld in welke landen je verzekerd bent. Zorg dat je deze groene kaart altijd bij je hebt wanneer je met je auto naar het buitenland gaat. In sommige landen is een originele versie verplicht en volstaat een kopie niet! Ga na of de landen waar je zal rijden allemaal op de groene kaart staan. De meeste Europese landen leveren geen problemen op, maar Kosovo is bijvoorbeeld een uitzondering. Meestal is je verzekering er niet geldig en dien je aan de grens een bijkomende verzekering aan te schaffen.

Dekking blijft hetzelfde in het buitenland

Je autoverzekering biedt meestal gewoon dezelfde dekking in het buitenland als in Nederland, op voorwaarde dat de verzekering er geldt. Dus als je een allriskverzekering hebt, ben je ook in het buitenland voor veel schades gedekt. Bij een WA-verzekering is dit alleen de schade die jij aan anderen toebrengt. Houd er wel rekening mee dat er tussen de verzekeraars soms grote verschillen zijn met betrekking tot de dekking. Daarom is de autoverzekering vergelijken nog altijd aan te raden. Hetzelfde geldt voor aanvullende verzekeringen, zoals een rechtsbijstandverzekering.

Opletten met extra dekkingen

Sommige verzekeraars bieden extra modules aan voor bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland. Houd er opnieuw rekening mee dat er vaak grote verschillen zijn tussen de dekking van zo’n verzekering. Zo bieden sommige pechhulpverzekeraars bijvoorbeeld geen dekking als je je autosleutels verliest.

Deze extra module kan interessant zijn, maar controleer wel eerst of je hier niet al voor verzekerd bent via je reisverzekering. Dubbel verzekerd zijn, is onnodig en zonde van je geld. Meer informatie over de reisverzekering en de dekking van deze verzekering lees je op Overstappen.nl, een vergelijkingswebsite die de overstapmarkt inzichtelijk en transparant wil maken.

Ongeval in het buitenland

Als je een ongeluk hebt in het buitenland, is het belangrijk dat je rekening houdt met de lokale regels. Neem deze, net als de polisvoorwaarden, vooraf door en houd er rekening mee dat de verkeersregels in het buitenland soms afwijken van wat je gewend bent. Meestal is het niet nodig om de politie te bellen. Dan vul je samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Dit formulier is internationaal gestandaardiseerd en helpt je verzekeraar te bepalen wie aansprakelijk is. Op je groene kaart vind je het internationale nummer voor ondersteuning. Heb je tijdens de lange rit naar Zuid-Frankrijk even het stuur overdragen aan een medereiziger? Ook dat is in principe geen probleem. Zolang je de andere bestuurder toestemming hebt gegeven, deze bestuurder een rijbewijs heeft en meerderjarig is, is je auto verzekerd.