De massale stranding van mosdiertjes op het strand van Katwijk blijft ook na onderzoek nog een raadsel. De aangespoelde mosdiertjes zorgden vorig jaar tijdens de zomer voor veel (stank)overlast. Onderzoekers zijn er niet achtergekomen wat de oorzaak is van de massale stranding. Het is ook niet duidelijk of Katwijk meer mosdiertjes kan verwachten.

Mosdiertjes
Mosdiertjes lijken, zoals de naam doet vermoeden, op mos. Dit komt doordat de diertjes koloniën vormen die als takjes groeien en zo een plantachtige vorm krijgen. Deze takjes zijn opgebouwd uit individuele ‘huisjes’ waarin een enkele individu leeft. Hetgeen dat aanspoelt zijn deze doorgaans lege huisjes van organisch, dierlijk materiaal wat begint te rotten op het strand met als gevolg de ontwikkeling van stankoverlast.
(Bron: Waddenacademie)

De mosdiertjes leidde in Katwijk tot veel commotie. Het rottingsproces zorgde voor stankoverlast en bezoekers van het strand zakten weg in de laag mosdiertjes.

Nog maar weinig plaatsen in Nederland hebben kennisgemaakt met het mosdiertjes fenomeen. De Waddenacademie noemt de massale strandingen ‘zeer uniek’.

Onderzoek
Uit onderzoek van de Waddenacademie blijkt dat de mosdiertjes in grote wolken leven op ongeveer een meter boven de bodem. De mosdiertjes laten zich mee voeren door aanwezige stromingen. Het stranden van mosdiertjes is afhankelijk van de aanwezige stromingen in de Noordzee. Deze zijn over het algemeen hetzelfde maar er kunnen, door weersinvloeden en het getij, kleine variaties in ontstaan die zorgen dat de mosdiertjes plotseling op bepaalde plaatsen aanspoelen.

Katwijk heeft als nadeel dat de uitwatering als een fuik fungeert waar de diertjes blijven ‘hangen’. Daarnaast wordt het water in de uitwatering in droge periodes niet ververst. Het gevolg is dat een grote hoeveel mosdiertjes zich in de monding verzamelt en vervolgens gaat rotten en stankoverlast veroorzaken.

Vorig jaar zijn de mosdiertjes van het strand verwijderd. Het kostte de gemeente zo’n 28.000 euro. Het is voor de onderzoekers nog niet te voorspellen of Katwijk ook dit jaar te maken krijgt met een mosdiertjesplaag. De gemeente houdt er rekening mee dat er misschien in de toekomst structurele kosten komen voor het opruimen van mosdiertjes.