Aziatische tijgermuggen hebben hun intrek genomen in de aardbeienkas van de Indoorvolkstuin in Rijnsburg. De tijgermug hoort niet in Nederland thuis en wordt daarom actief bestreden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA heeft alle aardbeien uit de kas verwijderd. Daarnaast zijn er in de kas vallen geplaatst.

 De mug kan ernstige virusziektes zoals knokkelkoorts en hersenontstekingen overbrengen. In landen als Frankrijk, Italië en Spanje is de mug al wijdverspreid, maar ook in Nederland duikt het beest sinds 2005 vaker op.  
Bezoekers van de Indoorvolkstuin kunnen ieder jaar aardbeien plukken. De ‘pluk’ zou vanaf 1 mei van start gaan. ‘Helaas heeft een insect daar een stokje voor gestoken’, schrijft de organisatie op haar website. De organisatie hoopt snel van de tijgermug verlost te zijn. ‘We kunnen dan weer aardbeien kweken en u ontvangen om de heerlijke onbespoten aardbeien te plukken.’
Foto: Indoor Volkstuin
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de kans ‘verwaarloosbaar klein dat mensen in Nederland ziekten oplopen door de beet van een tijgermug. Dat komt doordat de infectieziekten die de mug overbrengt, momenteel in Nederland niet voorkomen.
Het is nog niet duidelijk hoe de tijgermuggen in Rijnsburg terecht zijn gekomen.