De gemeente Katwijk hijst zaterdag geen regenboogvlag. Het COC roept alle gemeenten in Nederland op om zaterdag de regenboogvlag te hijsen als reactie op de recente gevallen van geweld tegen de LHBTI+ gemeenschap. Wethouder Sonny Spek benadrukt dat de gemeente achter de oproep staat, maar de wethouder vindt het hijsen van de vlag lastig. ‘Wanneer doe je dit wel en wanneer niet.’

Vorige week werd een groep lhbti-jongeren aangevallen bij een bijeenkomst in Eindhoven. Daarbij werd ook een regenboogvlag in brand gestoken. In datzelfde weekend werden medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbti+ café mishandeld.

Hang zaterdag de regenboogvlag uit en steun de LHBTI+ gemeenschap. Die oproep doen COC Eindhoven en regio, de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

D66-fractievoorzitter Carin Tawfik probeerde donderdagavond tijdens de raadsvergadering het college te overtuigen om zaterdag de regenboogvlag te hijsen. Tawfik wil dat Katwijk zich tegen het geweld uitspreekt. De vlag zou een krachtig signaal afgeven.

Spek verafschuwt het geweld, maar vindt het hijsen van de vlag een grijs gebied. Volgens de wethouder zijn er nog meer minderheidsgroepen die te maken hebben met geweld. ‘Het is lastig om één lijn te trekken.’

Spek benadrukt dat de gemeente het hele jaar door aandacht vraagt voor sociale acceptatie. Daar is de gemeente ook over in gesprek met het Welzijnskwartier.

D66 betreurt de beslissing van het college van burgemeester en wethouders. ‘Een landelijke oproep wordt niet dagelijks gedaan.’