Het is de gemeente Katwijk gelukt om tot een overeenkomst te komen met de eigenaar van het pand aan het Emmaplein in het centrum van Katwijk aan Zee. De twee partijen leken er niet uit te komen, maar Hoekje b.v. wil nu toch het pand voor 2,9 miljoen euro verkopen aan de gemeente. Het pand wordt onderdeel van het cultuurhuis.

Voor het cultuurhuis (huisvesting voor de bibliotheek, muziekschool en K&O) zijn de afgelopen jaren meerdere locaties onderzocht. In 2020 kondigde de gemeente aan dat de nieuwe locatie het Emmaplein in het centrum van Katwijk aan Zee in combinatie met de Burgt in Rijnsburg zou worden. Maar de beoogde locatie voor het cultuurhuis leek in januari van de baan. 

Wethouder Sonny Spek: ‘Veel inwoners weten dat we de afgelopen jaren bezig geweest zijn met de huisvesting van de Muziekschool, Bibliotheek en K&O. Het is geen geheim dat dit al lang duurt. Dit college wil nu een einde maken aan de heersende onzekerheid en een stap zetten om dit dossier definitief af te ronden. Met de aankoop van het gebouw aan het Emmaplein nemen we een grote stap vooruit in het kunnen aanbieden van een sterker aanbod van ontmoeting en cultuur in de dorpen. En als de culturele partners meer samenwerken is dat goed voor hun aanbod en de financiën.’

Naast het Emmaplein bleek ook de De Burgt een lastige opgave, vanwege mogelijke verkeer- en parkeerproblemen. De gemeente zegt nu dat uit onderzoek blijkt dat het centrum van Rijnsburg met een cultuurhuis het verkeer aan kan. Daar zijn nog wel wat aanpassingen voor nodig.

Naast de locaties op het Emmaplein en in de Burgt is de gemeente ook met diverse partijen in gesprek voor een ontmoetingsplek in de wijk Hoornes. De Wijkvereniging Hoornes-Rijnsoever, de Bibliotheek Katwijk en het Welzijnskwartier zijn met elkaar in gesprek om te komen tot een Multifunctionele Accommodatie Hoornes-Rijnsoever, een Huis van de Wijk.

Voor de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over de daadwerkelijke aankoop van het pand aan het Emmaplein en de verdere uitwerking van de (verbouw)plannen. Vervolgens kunnen de (verbouw)plannen tot in detail worden uitgewerkt.