PARTNERCONTENT – Ben je zelfstandig ondernemer en wil je jouw bedrijf laten groeien? Dan kun je ervoor kiezen om het bedrijfspand uit te breiden. Als dit niet (meer) mogelijk is, betekent dit niet dat je uitbreiding direct uit je hoofd moet zetten. Je kunt jouw bedrijf namelijk ook uitbreiden door een ander bedrijf over te nemen. Omdat je niet iedere dag een onderneming overneemt, is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. In deze tekst bereiden wij je zo goed mogelijk voor op een bedrijfsovername. Hopelijk helpt dit je om te bepalen of een bedrijf overnemen een goede keuze is.

Verschillende soorten bedrijfsovernames
Wie denkt dat iedere
bedrijfsovername hetzelfde is, heeft het mis. Bedrijfsovernames zijn namelijk in te delen in verschillende categorieën. Hieronder zetten we deze categorieën voor je op een rijtje en lichten we ze kort toe. Wil je een bedrijf overnemen? Dan helpt dit je waarschijnlijk om te bepalen wat de beste bedrijfsovername is.

– Management Buy In (MBI)
Wil je een bedrijf overnemen waar je tot nu toe niet bij betrokken was? Dan is er sprake van een Management Buy In. Je neemt in dat geval een ‘nieuw’ bedrijf over.
– Management Buy Out (MBO)
Als je al voor het bedrijf werkt dat je over wilt nemen, is er sprake van een Management Buy Out. Je koopt in dat geval de huidige eigenaar uit, waardoor jij de touwtjes in handen krijgt.
– Bedrijfsopvolging door een familielid
Sommige bedrijven gaan van generatie op generatie over. Er is dan sprake van bedrijfsopvolging door een familielid. Deze vorm van bedrijfsovername heeft een aantal raakvlakken met de vormen die we hierboven noemden, maar vaak verloopt de overname geleidelijker dan bij een MBI of MBO. Er zijn bovendien behoorlijk wat raakvlakken met het privéleven van de betrokken personen.

Kies voor een bedrijf dat bij je past
Wie van plan is een nieuw bedrijf over te nemen, moet hierbij niet over één nacht ijs gaan. Het is namelijk van belang dat je een bedrijf overneemt dat goed bij je past. Doe daarom altijd eerst diepgaand onderzoek. Ga bijvoorbeeld in gesprek met de huidige eigenaar. Vergeet hierbij niet om een intentieverklaring te tekenen. Wanneer dit gebeurd is, verdiep jij je in de informatie die je van het bedrijf in kwestie ontvangt. Bekijk alles aandachtig en kijk vooral goed of het aansluit op de doelstellingen die je met het bedrijf hebt dat je over wilt nemen. Als het bedrijf je interessant genoeg lijkt, kun je met de eigenaar in gesprek gaan over de prijs. Twijfel je? Dan is het vaak beter om niet verder te gaan met de bedrijfsovername.

Mogelijkheden voor financiering
Voordat je akkoord gaat, moet je eerst uitzoeken of de overname financieel haalbaar is. De kans is groot dat je zelf onvoldoende geld hebt om de overname te financieren, maar dit betekent niet dat een bedrijfsovername niet mogelijk is. Je kunt namelijk een zakelijke financiering aanvragen om de overname te financieren. Veel ondernemers gebruiken hier een zakelijke lening voor, maar je kunt ook een zakelijke hypotheek aanvragen. Besef je wel dat het afsluiten van zo’n financiering ook verplichtingen met zich meebrengt. Zo moet je iedere maand bijvoorbeeld een gedeelte van de lening aflossen. Dit bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente.