Het is twee jaar geleden dat Tineke de Jong aan de Katwijkse Ziekte overleed. Terwijl haar familie tijdens haar laatste uren in het ziekenhuis over haar waakte, bracht vriend Gijs hen op een idee: ‘Ga met wandelen geld inzamelen voor onderzoek naar de Katwijkse ziekte’.

In mei 2022 organiseerden Tineke’s kinderen Bregje en Leendert, samen met Gijs, voor de eerste keer de Kattukse Tien. De naam van het wandelevenement is een knipoog naar de naam van hun moeder. Het werd een succes. Met de inzet van de wandelaars en alle donaties die ze vanwege hun actie ontvingen, haalden ze meer dan 9.000 euro op. Een bedrag waar ze zelf van tevoren ook niet van hadden durven dromen.

Bregje: ‘Ik kijk terug op een hele mooie eerste editie. Iedereen vroeg ons of we dit opnieuw wilden organiseren, dus dat is een goed teken!’

Daarom kan er op 13 mei opnieuw gelopen worden voor het goede doel. Dit jaar bundelen Bregje en Leendert de krachten met de Kattukse Brainweek, die het evenement opneemt in hun programma en hen met hun netwerk en opgedane ervaring ondersteunt bij het grootser aanpakken van de wandeling.

Zo is de Goerie dit jaar het thuishonk van de Kattukse Tien. De vrijwilligers van de dagbesteding van ’s Heeren Loo zorgen voor muziek en een frietkar en de dag wordt afgesloten met een optreden van de Big Band van DVS.

Leendert bekommert zich samen met vriend Jesse om de route: 10, 25 of 50 kilometer door duinen, over strand en langs het Valkenburgse meer. Leendert: ‘Wat extra leuk is, is dat ook wanneer jij bijvoorbeeld minder kilometers loopt dan je vrienden of familie, je elkaar op de Goerie kunt ontmoeten en daarna alsnog samen kunt lopen. De 25 kilometer start bijvoorbeeld, als de vijftig kilometer lopers hun eerste 25 kilometer erop hebben zitten en terug zijn op de Goerie. De routes verschillen per afstand van elkaar, dus je loopt de volgende 25 kilometer dan gezellig samen een nieuwe route.’

De routes zijn online uitgezet en te downloaden, waardoor deze gemakkelijk te volgen zijn. Inschrijven kost 15 euro. Deelnemers krijgen een t-shirt en een pakketje met lekkers mee.

Met de Kattukse Halve Tien, is er ook aan de kinderen gedacht. Zij lopen gezamenlijk een route van ongeveer vijf kilomer. Ze kunnen zich voor 5 euro inschrijven en krijgen van de organisatie een leuk presentje. Ook kunnen zij zich laten sponsoren en daarmee een kaartje voor het Aquamar verdienen.

Bregje: ‘We hopen natuurlijk veel geld op te halen en zo mee te helpen een behandeling te vinden en te zorgen dat de ziekte geen levens meer neemt. Ik denk dat mijn moeder onwijs trots zou zijn op wat we vorig jaar hebben neergezet en hoeveel groter het we nu aanpakken samen met de Kattukse Brainweek’.

Er geldt dit jaar een maximaal aantal deelnemers van 500, dus zet het evenement alvast in je agenda als je erbij wilt zijn. Inschrijven kan vanaf 1 maart via www.dekattuksebrainweek.nl. Wanneer je geen zin hebt om mee te lopen, maar de familie wel een hart onder de riem wilt steken, kun je via deze pagina ook een donatie aan de actie doen.