‘Een gelukje’, noemt Corné Ouwehand het. De fotograaf stond maandagavond bij de Uitwatering met de hoop dat hij een glimp kon opvangen van het veelbesproken noorderlicht. Hij werd op zijn wenken bediend, want rond 22.00 uur kwam er beweging in de lucht en was de groene gloed te zien.

Het noorderlicht in Egmond aan Zee. Foto: Corne Ouwehand

Ouwehand was zondag al naar Egmond aan Zee gereden om het noorderlicht te spotten. Hij stond in zijn eentje op het strand toen het natuurfenomeen voor hem op dook.

Corné in Egmond aan Zee met op de achtergrond het noorderlicht. Foto: Corne Ouwehand

Gisteravond probeerde hij het op de gok in zijn eigen dorp Katwijk. Ouwehand: ‘Niet geschoten, is altijd mis’. Bij de Uitwatering waren dit keer meer mensen te vinden, die na alle aandacht in de media, het bijzonder licht wilde zien.

Het noorderlicht in Katwijk. Foto: Corne Ouwehand

De Katwijkse fotograaf kan deze ervaring weer van zijn bucketlist afstrepen. ‘Dit was heel gaaf en uniek. Super leuk om dit gewoon in Katwijk te zien.’

Het noorderlicht is misschien wel de beste lichtshow van de natuur. De bron van het licht zijn geladen deeltjes die vanuit uitbarstingen van de zon het magnetisch veld van de aarde bereiken. Na een reis van een tot drie dagen, botsen de deeltjes met zuurstof en stikstofmoleculen bij de polen. De energie van deze botsing komt vrij in de vorm van licht: het noorderlicht (bij de noordpool) en het zuiderlicht (bij de zuidpool). (bron: KNMI)