Vijf dagen in de week voor 4 uur ’s ochtends je bed uit om naar werk te gaan. ‘Dan kun je wel wat koffie gebruiken’, lacht Philip Jan de Winter. De 32-jarige Katwijker werkt bij radiozender 538 waar hij heel wat bakjes koffie nodig heeft gehad bij het maken van een vroege ochtendshow. Nu brandt hij zelf de koffie in zijn eigen koffiebranderij in Katwijk. 

De Winter is producer bij de grote ochtendshow van Edwin Evers: ‘Evers staat op’. Toen de bekende radio-dj stopte, werd hij in 2019 vervangen door Frank Dane, waar hij eindregisseur van het nieuwe programma werd.

Zijn fascinatie voor koffie houdt hem bezig. In Amsterdam ontdekt hij ‘specialty koffie’ en als vrijwilliger bij een branderij leert hij wat er allemaal bij het branden komt kijken.

Het blijft altijd verrassend

‘Specialty koffie is het hoogste niveau koffie. De boer wordt eerlijk betaald voor zijn bonen, er wordt geen bulk van verkocht, transport is duurzaam en de koffie moet voldoen aan allerlei eisen.’ In de koffiebranderij van De Winter hangen grote foto’s van de koffieboeren in Ethiopië die de bonen verbouwen. Ooit wil hij er nog eens naartoe. ‘Iedere koffieboer heeft een ander verhaal. Als ik een soort koffieboon moet uitzoeken, kies ik voor de smaak, maar ook voor een verhaal.’

De Katwijker heeft inmiddels al honderden smaken geproefd. ‘Maar het blijft altijd verrassend.’

‘We zijn gewend om koffie heel donker te drinken. Soms heb je zin in koffie, maar geen zin een droge mond of te bittere koffie. Wij hebben ook lichte bonen. Hoe lichter de boon, hoe fruitiger. De boon moet goed smaken.

‘Te chique

Over een bedrijfsnaam hoefde De Winter niet lang na te denken. Bij 538 vonden ‘Philip Jan’ een veel te chique naam. Hij kreeg als nieuwe naam ‘Piet Piet’, want het moest wel een dubbele naam blijven. Zijn bijnaam dient nu als nieuwe naam van de koffiebranderij.

Inmiddels is de radioshow met Frank Dane nieuw leven ingeblazen. Niet meer vroeg in de ochtend, maar in de middag. Veel koffie heeft De Winter zelf niet meer nodig, maar de liefde voor koffie verdwijnt niet. Naast zijn baan bij de radio blijft hij samen met zijn vriendin Dominique Meesters werkzaam in de koffiebranderij.

Het stel hoopt dat Katwijkers goede koffie gaan appreciëren. De Winter hoopt dat de Katwijkers het lokale product waarderen. ‘We zijn toch wel trots dat de koffie hier uit Katwijk komt.’

Piet Piet is op zoek naar bedrijven die interesse hebben in lokale koffie. Bedrijven kunnen contact opnemen via: info@pietpietkoffie.nl. De koffie is ook verkrijgbaar voor koffieliefhebbers via de website www.pietpietkoffie.nl.