De gemeente is verrast door de gekozen verkoopmethode bij de Visserijschool. De projectontwikkelaar koos bij de verkoop van de 11 koopwoningen niet voor loting of een maximum verkoopprijs. Het ‘bieden vanaf de vraagprijs’ is volgens de gemeente bij nieuwbouw geen gebruikelijke methode. Maar de projectontwikkelaar staat in zijn recht, omdat er vooraf geen prijs- of verkoopafspraken zijn gemaakt met de gemeente Katwijk.

De verkoopprijzen van de appartementen in de Visserijschool zorgde voor consternatie op social media. De (vanaf) prijzen van de appartementen varieerden tussen de 367.000 en 649.000 euro. Uiteindelijk deden zo’n 100 geïnteresseerden een bod op een appartement in de Visserijschool.

Honderd biedingen op elf woningen Visserijschool

 

Politieke partij DURF trok bij het college van burgemeester en wethouders aan de bel en vroeg zich af of de verkoopmethode wel past bij de afspraken die de gemeente met projectontwikkelaars maakt, om woningen betaalbaar te houden.

‘De reden dat dit mogelijk is geweest is omdat er in het verleden voor de koopwoningen in het project Visserijschool geen concrete afspraken zijn opgenomen over de betaalbaarheid van de woningen en over de verkoopprocedure’, laat het college weten. De doelgroepenverordening is vastgesteld in 2020 ruim na de overeenkomst die met de ontwikkelaar in 2017 is gesloten.

Doelgroepenverordening
De doelgroepenverordening is een document waarin regels zijn vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. De doelgroepenverordening zorgt ervoor dat woningen ook echt naar woningzoekenden gaan voor wie de woningen bedoeld zijn. Hoge inkomens kunnen de lage-of middeninkomens dan niet verdringen voor betaalbare woningen.

Het college wijst er nog wel op dat bij het project meer dan 50 procent van de woningen binnen het betaalbare segment valt. Naast de 11 appartementen worden er namelijk ook nog 21 sociale huurwoningen gebouwd.