PARTNERCONTENT – Heb je nieuwe kleding nodig, maar wil je voortaan graag duurzamer shoppen? Dan is het goed om te weten hoe je dat het beste aanpakt. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het op steeds meer manieren mogelijk om daar rekening mee te houden. Eén van die manieren, is dus door duurzamer te winkelen. Wanneer je daarvoor kiest, bespaar je niet alleen meer geld, maar ook draag je je steentje bij aan een beter milieu. De beste tips voor duurzaam shoppen? Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

Investeer in kleding van hoge kwaliteit

Wil je bewuster winkelen? Dan is het belangrijk om te kiezen voor kledingitems die voor een lange tijd meegaan. Hoe langer de kledingstukken meegaan, hoe beter het namelijk is voor het milieu. Wil je voor een lange tijd van een kledingstuk genieten, dan is dat mogelijk door bij het shoppen te investeren in kleding van hoge kwaliteit. Over het algemeen gaat kleding van hoge kwaliteit namelijk een stuk langer mee dan wanneer die slecht is.

Hoewel je meestal meer betaalt voor echte kwaliteit, haal je dat er vaak wel weer uit. Kies dus niet het goedkoopste kledingstuk dat je tegenkomt, want dat kan juist betekenen dat de kwaliteit een stuk lager is. Hoe lager de kwaliteit, hoe sneller de kleding vervaagt of kapotgaat. Door te investeren in een hoge kwaliteit, geniet je van een langere levensduur. Ga daarom op zoek naar een hoogwaardige jeans, T-shirt, trui of jurk. Dat doe je door te zoeken naar merken die bekend staan om de goede kwaliteit en door te letten op het materiaal van het product. Klik hier om kleding van grote merken te scoren.

 Tweedehands kleding

Zeg je duurzaam, dan zeg je tweedehands. Als je voortaan graag meer rekening houdt met het milieu als je aan het winkelen bent, dan is het een mogelijkheid om op zoek te gaan naar tweedehands kleding. Er zijn diverse webshops en winkels die tweedehands kleding verkopen. Dat hoeft dan ook lang niet altijd te betekenen dat de kleding er verouderd of lelijk uitziet, want sommige kleding ziet er nog gewoon als nieuw uit. Kijk daarom zeker eens rond naar een tweedehands kledingstuk. Niet alleen ben je dan duurzaam bezig omdat je de levensduur langer maakt, ook is een kledingstuk tweedehands een stuk goedkoper.

Bestel alleen wat je echt nodig hebt

Je hebt tijdens het winkelen ongetwijfeld wel eens gehad dat je meer in je winkelmand hebt gedaan dan de bedoeling was. Als je meer rekening wilt houden met het milieu, dan is het verstandig om echt alleen te bestellen wat je nodig hebt. 

Basics kopen

Investeren in basics is ook een goede tip voor duurzaam shoppen. Basics zijn kledingstukken die eenvoudig van vorm zijn, niet te veel opvallen en niet trendgevoelig zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een wit of zwart T-shirt, een jeans, een coltrui, een rustige blazer, een witte blouse of een simpel jurkje. Met basics kun je een lange tijd vooruit. Je hoeft het dus niet na slechts 1 seizoen alweer te vervangen door iets nieuws. Basics zijn vaak meerdere seizoenen door te dragen, wat natuurlijk van belang is voor een beter milieu.

Duurzaam shoppen is met bovenstaande tips goed mogelijk. Je hoeft daarvoor vaak slechts een paar aanpassingen te doen in je shopgedrag, terwijl je wel effectief bezig bent met milieuvriendelijker leven!