Na een maand schaatsplezier en gezelligheid op het Andreasplein, is Katwijk On Ice voorbij. Duizenden mensen hebben de schaatsbaan bezocht. De opbrengst is nog niet bekend gemaakt, maar de organisatie kijkt tevreden terug op de eerste editie.

Voor het eerst lag er naast de witte kerk in Katwijk aan Zee een (kunststof) schaatsbaan. Het evenement is een initiatief van een aantal ondernemers samen met Oranjevereniging Katwijk aan Zee, stichting Bruisende Events en het Noordzee Zomerfestival. De groep is samengesmolten tot de organisatie Katwijk On Ice. De opbrengst van het evenement gaat naar KIKA.

De start was spannend voor de organisatie, vertelt Esmeralda de Jong. Honderd vrijwilligers moesten ingewerkt worden. Door het koude weer bevroren de leidingen en de kunststof ijsbaan was ook even wennen. ‘Vooral het koude weer heeft ons flink bezig gehouden’, lacht De Jong.

Bezoekers
Maar toen de organisatie stond, kon het feest beginnen. Een officieel aantal bezoekers is niet gemeten, maar De Jong denkt dat zo’n 8.000 mensen op de ijsbaan hebben gestaan. ‘Naast Katwijkers, zijn er ook veel toeristen geweest. Zelfs uit Brabant en Duitsland. En het is fantastisch dat ook Oekraïners en kinderen van het AZC langs kwamen.’ Ook scholieren wisten de ijsbaan te vinden, dankzij een beetje hulp van de gemeente die een subsidiebedrag beschikbaar stelde voor scholen en leerlingen.

De organisatie heeft veel complimenten gehad. ‘Iedereen is heel positief. Bezoekers vonden het gezellig en vernieuwend. Mensen vond het leuk dat er eindelijk wat tijdens de wintermaanden te doen was in Katwijk.’

Overlast
Voor de gemeente is er een mooi neveneffect ontstaan. De laatste jaren was het tijdens de jaarwisseling onrustig op het Andreasplein. Bewoners ondervonden veel overlast. De afgelopen jaarwisseling met de ijstent op het plein is rustig verlopen.

Katwijk On Ice zal ook eind dit jaar in Katwijk te vinden zijn. Het is nog wel de vraag of dit op dezelfde locatie is. De organisatie bekijkt ook andere plekken in het centrum van Katwijk.

De initiatiefnemers hopen op een mooi bedrag voor KIKA. Dit bedrag wordt binnenkort bekendgemaakt.

De Jong: ‘Zonder alle sponsoren en vrijwilligers was dit niet realiseerbaar. Wij zijn hun ontzettend dankbaar en hopen op een mooie opbrengst voor KIKA. Daar doen we het uiteindelijk voor’.