Partnercontent – Botert het al een tijdje niet tussen jou en je partner? Dan kiezen jullie er misschien voor om uit elkaar te gaan. Tijdens een scheiding komt er veel op jullie af, want er moeten onder meer afspraken gemaakt worden over het verdelen van spullen en vermogen. Daarbij komt dat er ook kosten verbonden zijn aan een scheiding. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent met welke kostenposten je precies rekening moet houden als je gaat scheiden. Daarom zetten wij in deze tekst de belangrijkste voor je op een rijtje.

Advocaat
Wanneer je gaat scheiding, moet je een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Dit is niet iets wat je zelf kunt doen, waardoor je hier een advocaat voor nodig hebt. We kunnen je helaas niet precies vertellen hoeveel je hieraan kwijt bent, want iedere advocaat bepaalt zelf zijn tarief. Om de kosten te drukken kun je besluiten om samen met je ex-partner een gemeenschappelijke advocaat in te schakelen. Jullie kunnen de kosten dan door twee delen, waardoor je onderaan de streep (veel) goedkoper uit bent. Als jullie niet meer samen door één deur kunnen, is het vaak beter om allebei een eigen advocaat in te schakelen. Je bent dan weliswaar duurder uit, maar de scheiding verloopt vaak een stuk soepeler.

Griffierechten
Wie denkt dat er tijdens een scheiding alleen kosten gemaakt worden voor een advocaat, heeft het mis. Je betaalt namelijk ook geld voor het behandelen van de zaak door de rechter. Dit staat ook wel bekend als griffierechten. Verwacht niet dat je zelf een rekening van de rechtbank krijgt, want zij sturen deze door naar jouw advocaat. Hij berekent de griffierechten vervolgens aan jou door. Wil je weten hoeveel griffierechten je ongeveer betaalt bij een scheiding? Dan kun je via Rechtspraak.nl een berekening maken.

Mediator
Als er niets vervelends is voorgevallen tussen jou en je ex-partner, kunnen jullie zelf misschien goede afspraken maken voor de toekomst. Helaas lukt dit niet altijd, want tijdens een scheiding kunnen de emoties hoog oplopen. Komen jullie er samen niet uit? Of ben je gewoon bang dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet? Dan biedt mediation uitkomst. Een mediator bemiddelt tussen jou en je ex-partner, waardoor jullie uiteindelijk samen een oplossing vinden. Ook voor mediation bij scheiding geldt dat je zelf opdraait voor de kosten. Het tarief verschilt per mediator, waardoor we je niet precies kunnen vertellen hoeveel je betaalt voor mediation bij een scheiding.

Scheiding en rechtsbijstand
Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan denk je misschien dat je bovenstaande kosten (deels) vergoed krijgt. Dit is niet het geval, want je hebt niets aan een rechtsbijstandverzekering tijdens een scheiding. Conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan vallen namelijk buiten de dekking van deze verzekering. Dit betekent dat je zelf opdraait voor alle kostenposten die een scheiding met zich meebrengt.

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten heeft overigens wel zin als je verzekerd wilt zijn van juridische hulp bij andere conflicten. Naast de standaarddekking kun je één of meerdere aanvullende dekkingen afsluiten. Hierdoor kun jij je bijvoorbeeld ook verzekeren voor juridische hulp bij conflicten over werk, pensioen, aankoop van producten of diensten of een stuk grond dat je bezit.