De ijsbaan ligt nog niet, maar Katwijk On Ice draait op volle toeren. De organisatie opereert als een volwaardig bedrijf, maar wie een kijkje achter de schermen neemt, ziet een grote familie. Vier verenigingen die zich met 100 vrijwilligers inzetten voor een nieuw evenement in Katwijk met als doel geld inzamelen voor KIKA. ‘Deze warmte en dit enthousiasme zie je alleen hier op het dorp.’

Alle bardiensten zijn gevuld, sponsoren staan in de rij om een steentje bij te dragen en iedereen is enthousiast. De organisatie van Katwijk On Ice is overdonderd. Zo’n honderd vrijwilligers hebben zich aangemeld om de komende weken een dienst te draaien in de schaatstent op het Andreasplein.

Vrijwilligers
Wilma de Winter heeft zich al voor zeven diensten opgegeven, waaronder 1e Kerstdag. ‘En het worden er vast nog meer’, lacht ze tijdens de vrijwilligersavond. Ze is ook vrijwilliger bij de kippenloop waarbij een deel van de opbrengst eveneens naar KIKA gaat. Een goed doel waar ze zich graag voor inzet. Ze vindt het daarnaast fijn dat dit ‘maar’ enkele weken duurt. ‘Meestal zit je als vrijwilliger al snel ergens voor een lange tijd aan vast. Dit duurt een maand en dan is het klaar.’

Barto Huizinga en zijn vrouw zijn ook geen onbekende vrijwilligers. Zij helpen al twee jaar bij het Jumpin Picknickfestival van Stichting Bruisende Events. Ze zijn vier jaar geleden in Katwijk komen wonen en hopen op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. ‘De sfeer van dit evenement spreekt mij erg aan’, vertelt Barto. ‘We moeten het in deze tijd toch een beetje gezellig maken. En het is ook nog eens voor het goede doel.’

De meeste vrijwilligers hebben een CV waarop de Kippenloop, Noordzee Zomerfestival, Oranjevereniging Katwijk aan Zee of Stichting Bruisende Events te vinden is. Het zijn exact de vier organisaties die voor deze periode zijn samengesmolten voor Katwijk On Ice.

Familie
‘We vinden het hier allemaal leuk om wat voor de gemeenschap te doen’, vertelt Jan Paauw van Katwijk On Ice. Trots kijkt hij naar de vrijwilligers die allemaal een trui van Katwijk On Ice krijgen. ‘Het is toch een soort virus denk ik. We zijn ook een soort familie.’

Mede-organisator Chris van Dijk heeft een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Ik had niet verwacht dat het zo groot zou worden. Ik ben echt verrast door alle reacties. Deze warmte en dit enthousiasme zie je alleen hier op het dorp. Dat heb je niet buiten Katwijk.’

Compagnon en initiator Peter Hoek is het daar mee eens. ‘Dit zegt iets over Katwijk en het hogere doel waarvoor we ons allemaal inzetten.’ Hoek vindt het bijzonder om te zien hoe vier aparte verenigingen zijn samengesmolten voor één totaal nieuw evenement. ‘Er is een goede klik en de organisatie gaat buitengewoon goed.’

De Katwijker strijdt met zijn vader al een aantal jaar voor een ijsbaan in Katwijk, zonder dat hij wist dat Willem Schonenberg daar ook mee bezig was. Nu alle partijen bij elkaar zijn gekomen, komt het evenement eindelijk van de grond. Tot grote blijdschap van veel inwoners.

Dat geeft ook wat druk en spanning met zich mee. Esmeralda de Jong van Stichting Bruisende Events denkt dat de ijsbaan veel mensen op de been gaat brengen, in de hele regio. ‘Dit gaat veel teweeg brengen. In deze periode is er gewoon weinig in Katwijk. In de winter is er niets.’

Katwijk On Ice
Katwijk On Ice opent op 9 december om 20.00 uur.

Openingstijden:
maandag: 16.00 – 22.00 uur
dinsdag: 16.00 – 22.00 uur
woensdag: 14.00 – 22.00 uur
donderdag: 16.00 – 22.00 uur
vrijdag: 16.00 – 22.00 uur
zaterdag: 11.00 – 22.00 uur

Kerstvakantie dagelijks van 11 – 22 uur
Tweede kerstdag gesloten
nieuwjaarsdag gesloten