Een geëmotioneerd bestuur van SKA heeft het besluit moeten nemen om dit jaar geen Oud & Nieuw feest te organiseren. Voorzitter Roy van Schie: ‘Ik heb hartpijn van wat er niet door kan gaan’. Van Schie en bestuurslid Johan Kastanja benadrukken dat het geen geldkwestie is. De organisatie vindt het jammer dat het lijkt alsof het om geld gaat. ‘We worden omschreven als een bodemloze put waar geld in moet. Dat is niet waar. We wilden alleen wat steun van de gemeente.’

“We zijn zoveel meer dan een evenement’

SKA Katwijk organiseert ieder jaar een groot oud en nieuwfeest op parkeerterrein de Noordduinen in Katwijk aan Zee.

“We zijn zoveel meer dan een evenement’, legt Van Schie uit. ‘We zijn een platform voor jongeren.’ Het feest van SKA heeft zo’n 1.300 jongeren die een avond veilig onder de pannen zijn en niet op straat hangen. Daarnaast zijn er nog eens 100 vrijwilligers die helpen. Allemaal jongeren die met dit feest ergens bijhoren, een rol krijgen en betrokken zijn. ‘We geven jongeren een podium. Ze krijgen bij ons de kans om mee te denken en iets te organiseren. Katwijk heeft zoveel lokaal talent.’

Het evenement is in 1995 opgezet om de toenmalige rellen, het vandalisme en het geluidsoverlast binnen Katwijk tegen te gaan. Dat is volgens SKA sinds het oud en nieuw feest allemaal afgenomen.

De voorbereidingen van het feest starten ieder jaar voor de zomer en worden in augustus concreet. Al snel merkte het bestuur dat veel leveranciers hogere prijzen hanteren en een aanbetaling vooraf willen ontvangen. Iets wat SKA niet kan geven, omdat het evenement ieder jaar op nul begint. Als blijkt dat SKA na het evenement verlies heeft geleden, vult de gemeente het financiële gat. Daar tegenover staat, dat als het evenement winst maakt, de winst naar de gemeente gaat. Volgens SKA is er tot dusver maar één jaar geweest waarbij het evenement flink verlies heeft geleden. Alle andere jaren was er een plus of een klein verlies.

‘We doen dit samen’

Op 31 augustus schrijft het bestuur een brief naar de gemeente om met elkaar om de tafel te zitten. De prijzen zijn hoger, de regels zijn anders. Wat gaan we doen? Wil de gemeente garant staan voor het feest? ‘We kunnen wel aan wat knoppen draaien’, legt Kastanja uit. ‘De prijzen van de kaartjes of muntverkoop verhogen bijvoorbeeld. ‘Maar dat doen we in overleg met gemeente, want wij organiseren dit in opdracht van de gemeente. We doen dit samen.’

Na enkele weken wachten volgt er een gesprek op 22 september. Daarin laat de burgemeester al weten dat de gemeente niet voor bank wil spelen en geen geld vooraf gaat financieren. Een teleurstellend gesprek voor SKA, die het idee krijgt alsof ze er alleen voor staan. De gemeente oppert het idee om geld via sponsoring op te halen. Bijvoorbeeld bij de winkeliers op het Hoornesplein, een plek waar voorheen veel rellen waren tijdens de jaarwisseling.

Sponsoren
SKA heeft in het verleden al eens geprobeerd om sponsoren te benaderen. ‘Maar we zijn geen evenement zoals bijvoorbeeld Oranjerock, waar sponsoren een week lang overal getoond en bedankt kunnen worden.’ De organisatie ziet het niet zitten om met vrijwilligers te leuren en sleuren bij ondernemers die het op dit moment erg zwaar hebben. ‘Ja, we hebben wel wat sponsoren. Denk aan een pizzabezorger die pizza’s regelt voor de vrijwilligers. Maar we gaan een financieel gat niet dichten met pizzabonnen.’

Een commerciële uitbater voor het feest is volgens het bestuur ook kansloos. ‘Er is geen uitbater die hier zijn vingers aan wil branden.’

Steun van de gemeente blijft uit. SKA besluit daarom het onderstaande bericht op social media te plaatsen.

De organisatie wordt overspoelt met reacties.

De gemeente laat enkele dagen later via een persbericht weten dat het subsidiebudget voor het oud en nieuw feest eenmalig wordt verhoogt naar 30.000 euro in plaats van 15.000 euro. Een verrassing voor SKA, die van deze verhoging nog geen formele toezegging had gehad. Maar het is niet waar SKA naar op zoek was.

‘We hebben het over steun, niet over geld. We vragen niet iets nieuws. We hebben nog steeds een begroting en communiceren alles.’ Het enige wat het feest nodig heeft is een garantie van de gemeente vooraf. Die garantie wil de gemeente niet geven, omdat het feest anders een voorkeursbehandeling krijgt ten opzichte van andere evenementen.

De bestuursleden vinden het gek dat SKA wordt vergeleken met andere evenementen. ‘Het is niet te vergelijken’, legt Kastanja uit. ‘Wij vallen bijvoorbeeld onder de portefeuille Veiligheid van de burgemeester en niet onder die van Evenementen. Het feest is een veiligheidsmaatregel. We doen het in opdracht van de gemeente. Wij staan ook niet te juichen bij een hoge drankomzet, omdat we onze jongeren veilig en verantwoord willen laten feesten.’

Het steekt de bestuursleden dat de gemeente bijvoorbeeld wel miljoenen garant stond voor DSV|Verzorgd Leven. ‘Het steekt. Echt gênant’, vindt Van Schie. Bij ons gaat het om veel minder geld.

Het college van burgemeester en wethouders wil nog graag met SKA ‘en eventueel andere partijen in gesprek om na te denken over activiteiten rond de jaarwisseling’.

Donderdag wordt het SKA feest in de raadsvergadering besproken. DURF heeft een motie aangekondigd. Het bestuur vindt het bijzonder dat de partij een motie aankondigt zonder met SKA gesproken te hebben. De motie lijkt ook weinig zin te hebben. SKA organiseert dit jaar geen oud en nieuw feest. Een gesprek is voor SKA te laat en al voorbij. Er is geen vertrouwen en er was geen steun toen het nodig was.

Het verdriet bij SKA is groot. ‘Het voelt als falen. Alsof we 1300 jongeren in de steek laten.’