De verkoopprijs van een huis in de gemeente Katwijk is de afgelopen 3 jaar met 34 procent gestegen. Voor een huis in Katwijk werd in 2018 gemiddeld zo’n 410.000 euro betaald. In 2021 steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar bijna 550.000 euro.

De verkoopprijzen zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden, blijkt uit het schaarste-onderzoek en onderzoek opkoopbescherming van de gemeente Katwijk.

Voor woningzoekenden in de prijsklasse tot 420.000 euro is daarnaast het aanbod flink afgenomen. In 2020 werden er bijna 500 huizen in deze categorie verkocht. Een jaar laar nog maar 222.

De prijzen voor een hoekwoning zijn het meest gestegen. De gemiddelde transactieprijs van een hoekwoning lag in 2021 ruim 45 procent hoger dan in 2018. De gemiddelde prijs van tussenwoningen (40 procent) en 2-1 kapwoningen (40 procent) is ook fors toegenomen.

De prijsstijgingen en het beperkte aanbod zijn ook bij de gemeente niet onopgemerkt gebleven. De gemeente wil het voor Katwijkers makkelijker maken om een huis te kopen. Onlangs is daarvoor door het college van burgemeester en wethouders de huisvestingsverordening voor vastgelegd. Met die verordening komen er meer regels voor toeristische verhuur van woningen en het opkopen van woningen door beleggers.

Op woensdag 16 november organiseert de gemeente Katwijk een inloopavond over de concept huisvestingsverordening. De avond wordt gehouden van 17.00 uur tot 21.00 uur in het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan 3 in Katwijk.