De gemeente Katwijk biedt relatietherapie aan. Koppels die denken aan scheiden of stellen die willen investeren in hun relatie kunnen bij het Wijkteam een ‘Houd-me-vast training’ volgen. ‘Stellen die uit elkaar gaan, noemen vaak als reden dat ze uit elkaar zijn gegroeid. Meestal missen ze dan de emotionele verbinding met elkaar’, geeft wethouder Emile Soetendal aan. ‘De training helpt stellen weer dichter bij elkaar te brengen. Elkaar misschien beter te leren begrijpen.’

Het afgelopen zijn er al een aantal trainingen gegeven. Volgens de gemeente Katwijk is de training een succes. Komend jaar worden er daarom meer relatiecoaches ingezet om de training te geven.

De gemeente omschrijft de training als ‘een APK voor uw relatie’.

‘Samen kijkt u waar u nu staat. Wat gaat er goed? En wat zijn de momenten dat jullie elkaar niet begrijpen? In de training gaan de deelnemers samen in gesprek over de dieperliggende emoties die achter gedrag of communicatie zit. Het is een investering in uw relatie. Leer elkaar echt zien en begrijpen.’

Dat de gemeente via de Wijkteams relatietrainingen aanbiedt, komt niet uit de lucht vallen. Coalitiepartijen SGP en ChristenUnie benoemden preventie bij relatieproblemen al in hun verkiezingsprogramma’s. De SGP pleitte in haar programma laagdrempelige relatietherapie.

Ook de ChristenUnie wil voorkomen dat koppels met kinderen uit elkaar gaan. ‘Voor kinderen is een echtscheiding van ouders vaak ingrijpend zeker als er sprake is van een vechtscheiding. De ChristenUnie vindt de preventie van en ondersteuning bij relatieproblemen noodzakelijk.’

De training
De houd-me-vast training bestaat uit 8 bijeenkomsten. Algemene informatie wordt in een groep gegeven. Persoonlijke gesprekken blijven privé en vinden plaats in een andere ruimte. Eventueel met relatiecoach die aansluit. De kosten zijn 24 euro voor de aanschaf van 2 werkboeken.

Meer informatie en aanmelden kan via het Wijkteam, 071-4065000 of via wijkteam@katwijk.nl. De houd-me-vast cursus is onderdeel van het relatie- en scheidingspunt van het Wijkteam. Dit is dé plek waar mensen altijd informatie kunnen krijgen op allerlei vragen rondom dit thema.

Zodra er genoeg aanmeldingen zijn, gaat de training van start. Dit kan zowel ’s avonds als overdag zijn.