Twee bewoners van Topaz Overduin hebben samen met wethouder Gerard Mostert de eerste paal van het nieuwe gedeelte van het verpleeghuis geslagen. Het is de eerste aanzet van de bouw van 80 appartementen voor mensen met de ziekte van Huntington. Daarnaast wordt ook een restaurant gebouwd. 

Nieuwbouw is nodig om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Een deel van het hoofdgebouw wordt gerenoveerd. Het restaurant en twee afdelingen waar de mensen met de ziekte van Huntington wonen is gesloopt en zal nieuw worden gebouwd.

Moderne huisvesting
In de nieuwbouw komen straks acht woongroepen van tien bewoners conform het principe van kleinschalig zorgen van Topaz. Dat betekent: elke bewoner heeft een ruime studio met eigen badkamer. Daarnaast komen er gezamenlijke woonkamers met ruime keukens voor groepsactiviteiten en ontmoeting. Per groep kan dan er gezamenlijk (vers) gekookt en gegeten worden.

De nieuwbouw is in vergelijking met de huidige langgerekte paviljoens een stuk compacter en daardoor ook voor de medewerkers van Topaz Overduin veel efficiënter. “In de gangen van de huidige paviljoens stonden stepjes die medewerkers gebruikten, omdat het allemaal zo ver uit elkaar lag. Die zijn in de nieuwbouw niet meer nodig”, spreekt Marco de Kievit, programmamanager vastgoed van Topaz.

Met de compactere nieuwbouw maakt Topaz bovendien een enorme stap in energiezuinigheid. Met betere isolatie, warmtepompen, groene daken en zonnepanelen wordt daarmee de CO2-footprint van Topaz Overduin aanzienlijk kleiner.

“Ook wordt het de nieuwe entree van Overduin” vervolgt de Kievit. “We willen een gastvrije ontvangst: gastvrouwen en -mannen die vanuit het restaurant de bezoekers welkom heten. Daarnaast zal het restaurant door zijn ligging en het gebruik van glas een mooie verbinding worden tussen het voorterrein aan de Nachtegaallaan en het prachtige duingebied hierachter.”

Tijdelijke verhuizing
Een gedeelte van de bewoners van Topaz Overduin woont tijdelijk in Topaz Zuydtwijck, één van de negen locaties van Topaz in Leiden. Vanaf maart 2024 verhuizen zij terug naar het nieuwe deel van Topaz Overduin.