Stichting Katwijkse Activiteiten organiseert dit jaar geen Oud & Nieuw feest op het parkeerterrein voor Scum. SKA heeft aangegeven het financiële risico niet meer alleen te willen dragen. De organisatie moet nu leveranciers vooraf betalen en niet meer achteraf. SKA heeft de gemeente om hulp gevraagd, maar die wil SKA geen voorkeursbehandeling geven tegenover andere evenementen.

Het Oud & Nieuw feest is in 1995 opgezet om de toenmalige rellen, het vandalisme en het geluidsoverlast in Katwijk tijdens de jaarwisseling tegen te gaan. Stichting Katwijkse Activiteiten organiseert sinds 2001 het Oud & Nieuw evenement.

‘Wij moeten (en willen) vandaag de dag onze leveranciers vooruitbetalen en niet meer achteraf, zonder harde garanties te kunnen geven. SKA kan dat niet en heeft geen financiële buffers’, laat het bestuur van SKA weten.

De subsidie van het evenement is in het kader van de bezuinigingen de afgelopen jaren verlaagd van 25.000 naar 15.000 euro. De gemeente wil het evenement dit jaar tegemoet komen door de subsidie voor dit jaar te verdubbelen naar 30.000 euro. Maar op de hulpvraag van SKA om het evenement vooraf te financieren, moet de gemeente nee zeggen. Het gaat dan om een bedrag 73.000 euro.

‘Als er onverhoopt minder bezoekers komen dan begroot, komen de kosten voor rekening van de gemeente. Daarnaast wil SKA een garantie voor een hogere subsidie in de komende jaren. Deze toezegging kan het college helaas niet doen.’

Burgemeester Cornelis Visser: “Het verzoek van SKA voor nog hogere garanties vinden we niet reëel, omdat het feest ten opzichte van andere evenementen dan een voorkeursbehandeling zou krijgen. Ik vind het wel jammer als er op deze manier een einde komt aan een prachtige traditie.”

De gemeente ziet dat het aantal bezoekers van evenement de afgelopen flink is afgenomen. De eerste jaren kwamen er zo’n 4.000 jongeren op het feest af. Bij de laatste editie in 2019 waren dit er 1.300. Volgens de gemeente, heeft SKA aangegeven dat het bezoekersaantal lager blijft.

De gemeente wil met SKA en andere partijen in gesprek om na te denken over activiteiten rond de jaarwisseling. Horecagelegenheden kunnen in ieder geval dit jaar een ontheffing aanvragen om op te gaan met oud en nieuw. Dit betekent dat jongeren de gelegenheid hebben bij een horecalocatie het nieuwe jaar te vieren.

Donderdag bespreekt de gemeenteraad de subsidie voor SKA in een raadsvergadering.