PARTNERCONTENT – Wanneer je als ondernemer in jouw bedrijf wilt investeren, kun je hier eigen vermogen voor gebruiken. Zie je dit niet zitten? Of heb je gewoonweg te weinig geld? Dan kun je voor een zakelijke financiering kiezen. Je gebruikt in dat geval geleend geld om in jouw bedrijf te investeren. Hierdoor is niet iedere ondernemer happig op een zakelijke financiering. Daarbij komt dat veel ondernemers niet goed weten wanneer zij voor zakelijk financieren moeten kiezen. Herken jij jezelf hierin? In deze tekst vertellen wij je in welke situaties je voor een zakelijke financiering kiest.

Langlopende investeringen
Als ondernemer moet je zo nu en dan investeren in jouw bedrijf. Werk je bijvoorbeeld met machines? Dan ontkom je er niet aan om deze na verloop van tijd te vervangen. Omdat de meeste machines flink wat geld kosten, ontbreekt het je misschien aan de financiële middelen om een nieuwe te kopen. Je kunt de huidige machine dan laten repareren, maar mogelijk keert het probleem snel terug. Daarom is het beter om een nieuwe machine aan te schaffen.

Voor de aankoop van een nieuwe machine of een andere langlopende investering kun je een zakelijke leningaanvragen. Wanneer jouw aanvraag wordt goedgekeurd, stort een geldverstrekker het bedrag op jouw zakelijke bankrekening. Hierdoor kun jij er in principe direct mee investeren. Je lost de lening af door iedere maand een deel terug te betalen. Dit bedrag bestaat – naast aflossing – uit rente. Bij een zakelijke lening betaal je altijd rente over het hele bedrag.

Kortlopende investeringen
Op het eerste gezicht denk je misschien niet dat het de moeite waard is om een lening af te sluiten voor een kortlopende investering in jouw bedrijf. Toch is dit wel degelijk het geval. Je kiest dan alleen niet voor een zakelijke lening, maar voor zakelijk krediet. Met deze zakelijke financiering kun je de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf betalen of een tijdelijk tekort aan liquide middelen oplossen. Je krijgt het geld niet in één keer op jouw zakelijke rekening gestort, maar een geldverstrekker zet het voor je klaar op een speciale rekening. Heb je geld nodig? Dan neem je het simpelweg op. Je betaalt bij deze financieringsvorm alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Afgelost geld kun je bovendien opnieuw opnemen als je het nodig hebt.

Voldoe je aan de voorwaarden?
Het is niet zo dat iedere ondernemer een zakelijke financiering krijgt. Geldverstrekkers hanteren namelijk strenge voorwaarden. Daarom wil je vast eerst weten waar je aan moet voldoen voordat je een aanvraag indient. Jouw bedrijf moet een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) zijn en minimaal vijftien maanden ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel om in aanmerking te komen voor een zakelijke financieren. Daarnaast moet je minimaal 50.000 euro omzetten en moet er sprake zijn van een positief resultaat (winst) en een positief eigen vermogen.

Er zijn overigens bepaalde branches die geldverstrekkers bij voorbaat al uitsluiten. Zo kom je niet in aanmerking voor een zakelijke financiering als je actief bent in de financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, tabak, drugs en gokken. Ook politieke en levensbeschouwelijke organisaties komen niet in aanmerking voor een zakelijke financiering.