‘Die is dood, die gaan eraan, en die daar zijn de volgende.’ Boomdeskundige Leo van der Valk wijst ze achter elkaar aan. De iepziekte in Katwijk slaat hard toe. De gemeente heeft al enkele iepen weggehaald langs de Zeeweg en N206, maar volgens Van der Valk gebeurt dit veel te traag. ‘Doordat de gemeente te laat ingrijpt, verdwijnen er straks nog veel meer bomen.’

De verdwenen monumentale iepen langs de Zeeweg zijn niet onopgemerkt bleven. GemeenteBelangen vroeg de gemeente om opheldering.

Die bomen moesten inderdaad weg vanwege de iepziekte. ‘Deze bomen zijn gekapt ter voorkoming van de verspreiding van iepziekte’, antwoordt de gemeente op vragen van GemeenteBelangen.

De ziekte wordt verspreidt door de iepenspintkever. Het beestje laat een schimmel achter op de iep. De boom reageert op de schimmel door besmette houtvaten af te sluiten. De bladeren verwelken, takken sterven af en uiteindelijk sterft de hele boom.

Van der Valk heeft de iepziekte al een aantal keer aangekaart bij de gemeente. Hij probeert erachter te komen wat het beleid is van de gemeente, maar dat is volgens hem niet bovenwater te krijgen. De hovenier krijgt respons.

Hij maakt zich niet alleen zorgen over de iepen langs de Zeeweg. Er staan nog meer iepen in Katwijk, onder andere bij de Karel Doormanlaan en Industrieweg. De boomdeskundige vreest dat ook die bomen het niet zullen redden met het huidige beleid.

‘Die is ziek.. die is ziek.. die is ziek..’. Een rondje door Katwijk legt de ziekte op en bloot. ‘Voor elke zieke iep die je ziet, kun je er nog drie bij rekenen.’ Van der Valk ziet dat de ziekte zich makkelijk verspreid door Katwijk. ‘In andere gemeenten wordt een zieke iep binnen een week weggehaald. Uit voorzorg de bomen ernaast ook. Het wortelcontact moet verbroken worden, anders worden de bomen in de omgeving ook aangestoken. Hier in Katwijk worden ze niet alleen te laat weggehaald, ze worden ook niet goed verwijderd. Je moet er gewoon bovenop zitten. Een kleine iep tussen de bosjes kan er al voor zorgen dat er straks weer een hele rij verdwijnt.’

Niet alleen Van der Valk heeft geprobeerd om het iepziektebeleid bij de gemeente onder de aandacht te brengen. Ook Katwijker en groenliefhebber Willem de Waard kijkt met verdriet naar de zieke en dode bomen. Hij heeft daarnaast de gemeente al een paar geattendeerd op groen wat broodnodig water nodig had. Bomen die recent geplant zijn Waterloop Tunneltje en de rotonde bij het gemeentehuis kunnen alweer worden afgeschreven, omdat ze geen water hebben gehad tijdens de droge zomer. Volgens de gemeente is er op deze locatie gekozen voor bomen van grote maten, waarbij het risico van uitval groter is. ‘Onzin’, vindt Van der Valk. ‘In Katwijk sterven nu heel veel bomen, gewoon omdat de gemeente helemaal niets heeft gedaan. Groot probleem voor de gemeente Katwijk is de iepziekte langs de N206, want dit is provinciaal beleid. Dit geeft een grotere infectiedruk op iepen in Katwijk. Met name langs de Zeeweg. Als de provincie ook niet ingrijpt, blijft de ziekte zich verspreiden.’

De gemeente wil de zieke bomen vervangen door bomen met een omtrek van 18-20 cm. ‘Kleinere jonge bomen hebben een grotere kans om goed aan te slaan en uit te groeien tot gezonde volwassen bomen t.o.v. grotere plantmaten.’

Van der Valk geeft aan dat hij nog steeds open staat voor een gesprek met de gemeente.