De gemeente Katwijk kijkt tevreden terug op de eerste week van de nieuwe manier van afval inzamelen. In de eerste week is er ruim 6.500 kilo pmd-afval (plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken) opgehaald. De gemeente ziet al een daling van het restafval in de wijken waar pmd nu gescheiden aan huis wordt opgehaald.

Eind september kregen de eerste inwoners hun nieuwe mini-container voor pmd afval.

Plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken verdwijnen vaak bij het restafval. Met de extra container hoopt de gemeente dat inwoners hun afval beter scheiden.

De eerste resultaten van het nieuwe afvalbeleid lijken positief. Vuilophalers van de gemeente hoefden vorige week minder vaak naar de overslag te rijden om tussendoor het afval uit hun vrachtwagen te storten.

‘We zijn hartstikke blij om nu al positieve resultaten te zien’, vertelt wethouder Emile Soetendal. ‘Met deze eerste resultaten zien we dat we met elkaar het verschil kunnen maken. Zo hopen we van die 218 kg restafval per persoon per jaar tot onder de 100 kg te komen.’

De start van het nieuwe afvalbeleid verliep niet vlekkeloos. De uitlevering van de nieuwe mini-containers had vertraging waardoor mensen even zonder afvalbak zaten. Volgens de gemeente verloopt het innemen en uitleveren van de mini-containers nu zonder al te veel moeite.