‘Gent’s only, except for barber babe Karina.’ Het bord bij de ingang aan de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn is voor vrouwen het moment om om te draaien. In de kapperszaak van Carl Kapper Barbier zijn alleen mannen welkom op de barbershop-night. ‘Geen vrouwen, maar wel whiskey, bier en rock&roll muziek.’

Buiten is het donker. Twee mannen met baarden liggen relaxed in de kappersstoelen van barbier Carl de Held. Op de achtergrond zingt Johnny Cash en aan de muur hangen foto’s van marineschepen en muziekhelden. De sfeer ademt die van een café, maar de geur van bier ontbreekt, de vloer plakt niet en in plaats van barkrukken staan er kappersstoelen.

Het is de achtste keer dat de barbershop-night voor mannen wordt georganiseerd. Mannen kunnen zonder afspraak naar binnen, een drankje pakken en plaatsnemen op één van de bioscoopstoelen met daarop de tekst ‘Gent’s only’.

Carl de Held is een échte barbier. Toen hij op tv de Rotterdammers van barbershop Schorum zag dacht hij: ‘Dat wil ik ook’. Hij was klaar met het knippen van vrouwen en ging bij de excentrieke Rotterdammers in de leer.

‘Even mannen onder elkaar’, legt De Held over het concept uit. Vrouwen gaan naar de beautysalon, mannen naar de barbier.’ Het concept is in grote steden al veel te zien. Katwijk heeft de naam dat het zich weinig aantrekt van hippe trends. Is Katwijk al klaar voor een avondje uit bij de barbier? ‘Katwijk is inderdaad geen Rotterdam. Maar we hebben al hele drukke avonden gehad.’

Op zijn eigen mannenavond is de Katwijkse barbier helemaal in zijn element. ‘Dit is voor mij geen werk. Dit is gewoon leuk.’ Hij draagt eenzelfde witte barbiersjas zoals opa Bram Minnee vroeger had en op zijn arm prijkt een tattoo van een kappersschaar. In zijn stoel ligt een klant met een goede baard. De twee hebben het over hardrockband AC/DC.

In de stoel naast hem ligt de 61-jarige Jim. ‘Dit is mijn ideale avond’, vertelt hij vrolijk. Barber babe Karina masseert zijn strak geknipte baard met een olie. Hij komt uit Zandvoort , maar laat hier zijn baard doen op de speciale mannenavonden. ‘Je loopt makkelijk naar binnen zonder afspraak en je weet dat je naar huis gaat met een net gekapt hoofd. Je moet dit ook echt door een barbier laten doen. Een goede baard geeft je bakkes.’

Als Karina klaar met hem is, zakt hij nog even in een van de bioscoopstoelen waar hij een glaasje whiskey pakt. Net als in café, raken de mannen onderling ook met elkaar in gesprek. Gek genoeg gaat het niet over vrouwen. De sfeer is relaxed en de volgende man schuift aan in de kappersstoel.

Jim neemt nog een nipje van zijn whiskey en leunt nog even achterover voordat hij naar huis moet. ‘Ik vertel mijn vriendin wel dat ik pas laat aan de beurt was.’

De volgende barbershop-night is op woensdag 19 oktober vanaf 18.30 uur. Vrouwen zijn natuurlijk wel welkom op alle andere dagen dat de kapperszaak geopend is.