‘Hartverwarmend’, vindt de familie Hoekstra de steun die zij vanavond kregen bij hun tijdelijke onderkomen in de Peuk in Valkenburg. Tientallen dorpsgenoten kwamen naar Hoekstra Wheels om de familie een hart onder de riem te steken, nadat Hoekstra een bericht op social media plaatsten dat zij er emotioneel en financieel doorheen zitten. De familie doet nog één laatste poging om de fietsenwinkel te redden. ‘Als de gemeente ons niet helpt, wordt het einde Hoekstra Wheels.’

De nachtmerrie van de familie Hoekstra begint op 21 februari 2021 als er brand ontstaat in de fietsenwinkel aan de Torenvlietslaan in Valkenburg. Het pand brandt volledig uit en is niet meer te redden.

Hoekstra wil snel een nieuwe frisse start maken, maar de vergunningaanvraag voor een nieuws bedrijfspand wordt een langslepend drama. De fietsenmaker moet een jaar wachten op een vergunning, nadat zijn aanvraag meerdere keren wordt afgewezen. Het kost de ondernemer veel geld, tijd en energie.

Hoekstra Wheels: ‘Elke motivatie om door te gaan, wordt uit ons gezogen’

Door eisen van de gemeente werd het pand duurder. ‘Het gebouw moest een zwaan worden, terwijl we aan een horrorweg zitten’, vertelt Gerrit Hoekstra aan zijn dorpsgenoten. Na het gesteggel over de vergunning kwam er eindelijk een akkoord. De gemeente erkent dat de vergunningsaanvraag beter had gekund. Er wordt een betere communicatie beloofd.

De problemen blijven zich opstapelen voor de familie Hoekstra. De vergunning is op zak en de bouw is begonnen, maar door het lange traject zijn alle bouwkosten flink gestegen. Kosten die Hoekstra niet meer kan opbrengen en de bank wil/kan hem ook niet meer helpen.

De fietsenwinkel schreeuwt al maanden om hulp bij de gemeente voor bijvoorbeeld een lening met garantstelling of schadevergoeding. Alles wordt afgewezen. Ook een aanvraag voor het bijbouwen van een woning, om het pand nog rendabel te maken, wordt afgewezen. ‘Het is niet de meest ideale oplossing’, vertelt Jack Hoekstra. De fietsenmaker had dan zijn eigen huis moeten verkopen en in het pand van zijn bedrijf moeten wonen. ‘Maar dan hadden we effe geen zorgen meer.’

De familie Hoekstra had niet zo’n grote opkomst verwacht vanavond. Het geeft weer wat kracht. ‘Natuurlijk’, reageert een dorpsgenoot. ‘We zijn toch Valkenburgers.’ Vol ongeloof horen de Valkenburgers het verhaal van Hoekstra Wheels aan. Mensen willen graag helpen, maar weten niet hoe. Er gaat een lijst rond met ideeën. Protest bij het gemeentehuis, een raadsvergadering verstoren, de media inschakelen of een crowdfundingactie. Jack weet zelf ook niet echt hoe mensen kunnen helpen. ‘Het is nu tijd dat de gemeente met ons gaat meedenken. Het zou fijn als ze met ons een beetje buiten de lijntjes willen denken.’

Van de gemeente Katwijk was er niemand aanwezig. Daar was ook geen officiële uitnodiging op de mat gevallen. Toch opmerkelijk, vonden veel aanwezigen die zich vooral afvroegen waar betrokken wethouder Gerard Mostert was. Alleen raadsleden René Slootweg van GemeenteBelangen en Lennart van der Plas van de VVD lieten zich bij Hoekstra Wheels zien. Van der Plas breekt zijn hoofd over hoe de gemeenteraad nog iets kan betekenen voor de fietsenwinkel. Diverse partijen hebben het college opgeroepen en gevraagd om in actie te komen, maar een oplossing is er nog niet. Van der Plas: ‘We staan met onze rug tegen de muur’.

De familie had twee jaar geleden nooit gedacht dat ze op dit punt zouden staan. Als er geen hulp komt, moeten ze het pand afmaken en verkopen. Vader Gerrit moet even slikken. ‘We zijn er klaar mee’, zucht Gerrit diep. ‘De gemeente heeft onze ondergang in gang gezet.’ Toch is er nog een laatste sprankje hoop. Hij wil er alles aan doen om het familiebedrijf te redden, voor zijn kinderen. ‘Maar het is nu aan de gemeente om ons te helpen.’