Een korte documentaire over vijf kinderen uit het asielzoekerscentrum in Katwijk is genomineerd voor Cinekid’s Beste Nederlandse Korte Film. In de documentaire werken de kinderen aan een theatervoorstelling. De kinderen bespreken in de film de samenwerking en vriendschappen, eigen ervaringen en toekomstdromen.

De documentaire ‘De ongelofelijke reis’ gaat woensdag 19 oktober in premiere tijdens de 36e editie van het Cinekid Festival. De titel van de documentaire is gelijknamig aan de theatervoorstelling in het Katwijkse azc.

Jaarlijks presenteert Cinekid met de Beste Nederlandse Korte Film Competitie een selectie van de mooiste Nederlandse korte films voor kinderen. Alle geselecteerde titels maken kans op een Juryprijs binnen de door Cinekid passend bevonden categorie. Ook wordt uit deze titels en de inzendingen van de Beste Nederlandse Serie Competitie een selectie samengesteld welke in aanmerking komt voor een Nationale Publieksprijs.

De kinderen van het azc in Katwijk werkten vorig jaar maandenlang aan een voorstelling. Het theaterstuk is gebaseerd op verhalen van jonge azc-bewoners en gaat over een tocht over zee naar een fantasieland. De kinderen kregen bij het stuk begeleiding van lokale kunstenaars en vrijwilligers van Stichting de Vrolijkheid.

Regisseur Sergej Kreso, die zelf ooit vanuit Bosnië naar Nederland vluchtte, zegt hierover: ‘De verhalen van deze kinderen getuigen van een rijke fantasie en enorme veerkracht en laten zien dat een kind altijd een kind blijft ongeacht waar hij leeft’.