Het Katwijks Museum maakte korte metten met de zondagsrust. Het museum gooit voor het eerst in de geschiedenis haar deuren open op zondag. ‘Het is voor het bestaan van het Katwijks Museum en het Genootschap Oud Katwijk van belang, dat er meer bekendheid is dan tot nu toe het geval is’, laat het museum weten. ‘De openstelling op zondag is daarbij een belangrijke factor.’

Zondag 25 september wordt de eerste keer dat het Katwijks Museum open is voor bezoekers. Volgens het museum is de zondagsopenstelling hard nodig. Uit onderzoek van de Museumvereniging blijkt dat zondag de populairste dag is onder museumbezoekers. ‘Het is immers de dag, dat er geen of weinig verplichtingen zijn met betrekking tot werk, school en overige activiteiten’, schrijft het Katwijks Museum.

De zondagsopenstelling blijft een discussiepunt in Katwijk. Winkels mogen op zondag niet open vanwege de zondagsrust. Het museum wil rekening houden met ‘de uiteenlopende opvattingen over de besteding van de zondag. ‘Het museum respecteert die opvattingen, en zal daarom de zondagopening beperken van 12.00 tot 17.00 uur.’

Vrijwilligers van het museum worden niet gedwongen om op zondag gastheer of gastvrouw te zijn.