Stichting ter Ondersteuning Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden vraagt gemeenten al jaren om meer financiële ondersteuning. De gemeente Katwijk gaf daar eerst geen gehoor aan, maar geeft nu toch eenmalig een extra ondersteuning van 5.000 euro.

De Dierenambulance kampt met financiële problemen en heeft moeite met het betalen van de hoge benzineprijzen. De stichting vraagt bij de gemeenten die gebruik maken van de ambulance om extra steun.

‘De opvang van verweesde huisdieren is een wettelijke taak van gemeenten’, benadrukt voorzitter Jaap van Meijgaarden in een persbericht. ‘Van de 9 gemeenten van ons verzorgingsgebied ontvangen wij voor de uitvoering van die taak slechts een kleine ritvergoeding. In totaal leverde dat vorig jaar een bedrag op van slechts 2.600 euro. Daarvan kunnen wij onmogelijk onze ambulancedienst in stand houden. Met dat bedrag kunnen wij nog niet eens de brandstofkosten van 2 maanden financieren, laat staan het onderhoud, de verzekering en de vervanging van onze ambulances op termijn.’

Leiden en Voorschoten hebben al een extra vergoeding gegeven, maar ook Katwijk komt nu  met extra steun. Katwijk geeft eenmalig 5.000 euro extra en onderzoekt de komende tijd hoe zij de stichting van een structurele ondersteuning kan voorzien.

Wethouder Sonny Spek zegt hierover: ‘We zien de toenemende inzet van Stichting ter Ondersteuning Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden met het vervoer van zwerf- en wilde dieren. Niet alleen in Katwijk, maar in heel de regio. Als gemeente waarderen we de inzet om het dierenwelzijn te bevorderen. Onze inwoners weten de stichting goed te vinden en geven meldingen van gevonden dieren door. Door dit besluit draagt de gemeente Katwijk een steentje bij aan een stichting die zich hard inzet voor dierenwelzijn binnen onze gemeente’.