Het strand aan de noordkant van Katwijk krijgt er nieuw zand bij. Rijkswaterstaat wil de kust versterken met 600.000 m3 zand uit zee. De strandsuppletie start in september en duurt zo’n vijf maanden.

Het is niet de eerste keer dat de kust van Katwijk wordt verstevigd. In 2019 is er ook een strandsuppletie (400.000 m3) uitgevoerd.

De kust van Katwijk is in 2014 versterkt met een ‘dijk in duin’-constructie om Katwijk en omgeving beter te beschermen tegen de zee. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst. De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, waardoor de kust hier sterk slijt. Het zand op het strand en onder water voor de kust helpt de golven op te vangen. Voor de veiligheid van Katwijk en het achterland is het belangrijk om dit zand om de paar jaar weer aan te vullen.

Speciale baggerschepen zuigen het zand op, op zo’n 14 kilometer van de kust van Katwijk. De baggerschepen varen met het zand naar de kust. Het zand wordt vervolgens via een persleiding op het strand gespoten en daar spreiden bulldozers het verder uit. Het extra zand is nodig, omdat er ieder jaar zand verdwijnt door wind, golven en stroming.

Het strand blijft tijdens de werkzaamheden geopend voor bezoekers. Het werkterrein is echter verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Mensen kunnen het werkterrein passeren aan de kant van de duinen. Honden moeten aangelijnd worden. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden, vaar niet tussen het schip en het strand door want hier ligt een persleiding in het water.

Meer weten?
Informatie over de voortgang van het werk vindt u in ‘de BouwApp’. Deze is gratis te downloaden in de appstores. Kies in de app voor ‘zandsuppletie Katwijk aan Zee’. Meer informatie over deze strandsuppletie vindt u op www.katwijk.nl/strandsuppletie