Fietsers tussen Leiden en Katwijk kunnen vanaf donderdag 1 september gebruik maken van de fietstunnel onder de A44. De volledige fietssnelweg tussen Leiden en Katwijk wordt volgend jaar opgeleverd.

Bij de fietstunnel is rekening gehouden met de sociale veiligheid. Er zijn geen donkere hoeken en er is een ruime doorkijk door de verbinding gemaakt. Ook is een van de wanden over een langere lengte lager gemaakt, zodat gebruikers eroverheen kunnen kijken en het naastgelegen groen kunnen zien. Onder de A44 is het dek open gelaten tussen de rijbanen, zodat hier daglicht is.

De onderdoorgang is onderdeel van de Rijnlandroute. Aan de kant van Leiden sluit de fietsonderdoorgang aan op het fietspad langs de Plesmanlaan, wat voor een snelle verbinding zorgt met Leiden-centrum. Aan de kant van Katwijk is de fietsonderdoorgang verbonden met het fietspad over de Torenvlietbrug, waar fietsers hun weg kunnen vervolgen via de huidige route richting Valkenburg of Stevenshof.

De tunnel is een belangrijk deel van de snelfietsroute die tussen Katwijk en Leiden wordt aangelegd. De snelfietsroute in Katwijk komt op de plek waar nu de tijdelijke Tjalmaweg ligt. Als deze weg niet meer nodig is, wordt de snelfietsroute aangelegd. Naar verwachting is die route in de tweede helft van 2023 gereed.