Eric Koelewijn heeft nog geen blauwe m&m’s uit een zilveren schaal hoeven vissen. De artiesten die Koelewijn voor Oranjerock boekt, worden ieder jaar groter, maar van sterallures heeft het Katwijkse evenement geen last. Koelewijn: ‘Groter is nooit het doel geweest, maar we streven wel altijd naar professionaliteit en nog meer kwaliteit’.

Het Haagse trio ‘De ideale schoonzonen’ was in 1987 de eerste band op het plein van ’t Jok aan de Kerkstraat het eerste optreden van Oranjerock. De jeugdsociëteit had een nieuwe lichtinstallatie en wilde dit vieren tijdens de feestweek in Katwijk aan den Rijn. De honderd bezoekers zaten aan houten picknicktafels of stonden onder een Heineken parasol.

Begin jaren ’90 s verhuisde het evenement naar het schoolplein van R.K.B.S. de Horizon aan de Monseigneur Bekkersstraat. Het schoolplein kon zo’n 2.000 bezoekers kwijt. ‘Het werden al snel zo’n 3.000 bezoekers’, vertelt Koelewijn. Het evenement barstte uit zijn voegen. Er was maar één in- en uitgang en er gingen nog meer meters van het plein af toen de school wilde uitbreidden. ‘Het werd te tricky en gevaarlijk.’

Er werd gezocht naar een nieuwe locatie. De nieuwe plek werd gevonden in de Zanderij. ‘Helemaal het tunneltje onderdoor’, lacht Koelewijn. Leden van de vereniging vroegen zich af of de locatie niet te ver van het feestgedruis in Katwijk aan den Rijn af lag. De Oranjevereniging wilde het gelijk goed aanpakken. Het moest meteen goed ingericht geworden. Het evenement werd omheind met hekken, er was voor het eerst een toegangscontrole, er kwamen meer horecapunten en er werd een riool aangelegd voor de toiletvoorziening. Een nieuwe ervaring voor de vrijwilligers van de vereniging, die in één keer allerlei nieuwe uitdagingen erbij kregen. ‘De eerste keer sloeg de pomp van de toiletvoorziening niet aan. We zaten letterlijk bijna in de shit. Net voordat hij ging overlopen, sloeg de pomp aan.’

Het was ook de eerste keer dat er een toegangsprijs voor het evenement werd gevraagd. Een groot discussiepunt binnen de vereniging. De vereniging speelde jarenlang met het idee voor betaalde entree, maar de grote stap werd uitgesteld.  ‘De kosten werden onbetaalbaar. De businesscase werd te groot, terwijl alles was opgebouwd op de bierverkoop. Nu moesten we wel, anders waren we ten dode opgeschreven.’

Oranjerock (2013) met Go Back to the Zoo.

‘Entree vragen, oké’, dacht Koelewijn. ‘Maar daar moeten wel goede bands tegenover staan.’ Koelewijn wilde geen coverbands. ‘Je kwam in de omgeving overal dezelfde coverbands tegen. Wij wilden wat anders. Oranjerock onderscheidt zich daarin ook van andere muziekevenementen. De kwaliteit is hoog, maar het blijft wel een lokaal familiefeest.’

De afgelopen jaren stonden onder andere BLØF, Miss Montreal, Kensington en Jett Rebel. Voor de laatste editie werd Within Temptation gestrikt, het absolute hoogtepunt van Koelewijn. Het kostte de Katwijker drie jaar om de populaire Nederlandse band naar Katwijk te halen. De organisator van Oranjerock heeft daarnaast een neusje voor opkomende artiesten. Artiesten die op Oranjerock nog als vrij onbekend optreden, staan later in de hitparade, zoals RONDE en Son Mieux.

Hij is dan ook het hele jaar bezig met de line-up. Samen met andere vrijwilligers bezoekt hij festivals en optredens van artiesten waar hij zijn oog op heeft laten vallen. Daar kijkt hij niet alleen naar de artiesten, maar ook naar de visuele effecten en energie in de zaal. Het inspireert hem weer voor nieuwe plannen voor Oranjerock. ‘Sommige mensen zijn bang voor wat er allemaal in mijn kop zit. Ik hou van extreme dingen.’ Zo heeft hij een idee met rondvliegende engeltjes boven Oranjerock. Maar over zijn plannen en wensen wil hij niet te veel kwijt. Die ga je bij Koelewijn ook niet loskrijgen. Niemand weet welke artiesten er geboekt worden. Ook zijn eigen gezin niet. Het bestuur van de Oranjevereniging heeft blijkbaar veel vertrouwen in ‘het neusje’ van Koelewijn. De line-up wordt pas bekendgemaakt als de kaartverkoop voor de leden wordt aangekondigd.

Oranjerock heeft ook dit jaar weer een flinke line-up klaarstaan. Op zaterdag 27 augustus staan Di-rect, Lucas Hamming, EUT en Sven Hammond op het podium in Katwijk. Die dag staan er weer zo’n 200 vrijwilligers klaar om het evenement tot een succes te maken. Koelewijn: ‘Ik heb mega veel respect voor die mensen. Zonder die vrijwilligers is er geen feestweek. Sommigen nemen twee weken vrij en staan ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat klaar om te helpen. Zonder hen hadden we dit allemaal nooit bereikt’.

Vrijdag 19 augustus gaat de feestweek in Katwijk aan den Rijn van start. Koelewijn en alle vrijwilligers kijken er naar uit.

‘De mooiste waardering die we hier uiteindelijk voor kunnen krijgen is een veld vol blije mensen.’