Zeven Italiaanse leerlingen draaien vanaf eind augustus mee op Pieter Groen. De studenten leren op de middelbare school aan de Helmbergweg alles over de Nederlandse én Katwijkse cultuur. De school is nog naarstig op zoek naar gastgezinnen voor deze leerlingen. Voor deze gastgezinnen is een financiële tegemoetkoming. Coördinator Esther Sijben kan het iedereen aanraden. ‘Niet twijfelen, gewoon doen. Het is een verrijkende ervaring.’

De leerlingen uit Treviso en Feltre in Italië verblijven 3 of 13 weken in Katwijk. Op Pieter Groen volgen ze lessen zoals muziek, wiskunde of tekenen. Voor drie meiden in de leeftijd van 16 tot 20 jaar wordt nog voor drie weken een gastgezin gezocht.

Volgens Sijben zijn er veel culturele verschillen met Italië. ‘Italianen eten ’s middags warm eten en een schooldag bestaat daar maar uit zes lesuren.’ De school heeft al docenten uit Italië op bezoek gehad. ‘Ze schrokken van de menukaart tijdens een lunch’, lacht Sijben. ‘Op de kaart stond pizza met kip. Dat is in Italië echt ‘not done’. Je eet pizza of je eet kip. Niet allebei.’

Maar de gastgezinnen hoeven zich niet aan te passen aan alle Italiaanse gewoontes. Zeker niet. Afwassen na het eten, zondag op bezoek bij oma of mee naar de voetbalclub. Sijben hoopt dat de leerlingen zoveel mogelijk meedraaien in leven van het gezin.

Bent u iemand of kent u iemand die graag een leerling gedurende deze periode wil verwelkomen (tegen vergoeding)? Neem dan contact op via internationalisation@pietergroen.nl.

Sijben: ‘Hoe leuk is het om kennis te maken met een ander land? Je leert ontzettend veel van elkaar.’