De werkzaamheden aan de Tjalmaweg lopen een half jaar vertraging op. Boskalis loopt tegen problemen aan bij de hoge waterdruk rond de verdiepte ligging van de Tjalmaweg. De aannemer wil als oplossing het omstreden Beaumix inzetten. De gemeente Katwijk is onaangenaam verrast en teleurgesteld.

Vorig jaar ontstond er in Valkenburg veel commotie, nadat er onder andere batterijen in het bouwmateriaal naast de N206 werden aangetroffen. Na de ophef liet de gemeente onderzoek doen naar het gebruik van Beaumix. Uit dat onderzoek bleek dat de bouwstof aan alle wettelijke eisen voldeed.

Bij de werkzaamheden aan de Rijnlandroute zijn er problemen ontstaan in het gedeelte van de verdiepte ligging. De waterdruk van buiten de verdiepte ligging blijkt hier zo groot dat er meer neerwaartse druk nodig is in de verdiepte ligging om een veilige constructie te kunnen realiseren. Dat betekent dat meer gewicht moet worden toegevoegd, bovenop de folieconstructie. Boskalis wil hiervoor opnieuw het omstreden Beaumix gebruiken. Mogelijke alternatieven, zoals zand, bieden onvoldoende neerwaartse druk voor een veilige constructie.

Wethouder Gerard Mostert: ‘Als college zijn we teleurgesteld dat er opnieuw Beaumix wordt gebruikt bij de aanleg van de verdiepte N206. Het gebruik van Beaumix heeft in een eerdere fase van dit werk tot flinke zorgen geleid. Daarom hebben we er juist op aangedrongen om deze bouwstof niet meer te gebruiken. Het is in feite gelegaliseerde troep.’

De tegenvaller zorgt voor een half jaar vertraging van het project. De einddatum stond gepland voor december.