Namen en rugnummers plakken op de raddraaiers. Dat is volgens burgemeester Cornelis Visser de enige manier om het geweld en vandalisme aan te pakken bij voetbalwedstrijden. Het lukt de gemeente en politie alleen niet om de raddraaiers in beeld te krijgen.

Het geweld en vandalisme bij voetbalwedstrijden werd vorige week in de gemeenteraad besproken. In 2018 werd er door alle clubs, de gemeente en politie een veiligheidsconvenant ondertekend. Het convenant moest voor een veilige voetbalomgeving zorgen, maar sinds de ondertekening is het op de voetbalvelden alleen maar slechter geworden. Er vallen gewonden, er worden spullen vernield en er is bij wedstrijden veel politie-inzet nodig. Burgemeester Visser schaamt zich voor de gebeurtenissen in zijn gemeente.

Burgemeester in overleg met voetbalclubs en politie: ‘Daar staan onze kinderen, dit kan echt niet’

Volgens de burgemeester spelen drank en drugs een grote rol bij het geweld wat zich de afgelopen tijd op de velden heeft afgespeeld. ‘Sommigen gebruiken zoveel drugs en drank dat ze niet meer aanspreekbaar zijn. Ze hebben geen oog meer voor wat schade ze veroorzaken. Soms weten ze achteraf niet meer wat ze hebben gedaan.’

De gemeente is samen met de politie en clubs op zoek naar een oplossing. Voetbal moet weer veilig en gezellig worden.

Het gaat vaak maar om een kleine groep, die het verpest voor de rest. Zo’n 20 tot 25 mensen. De burgemeester wil weten wie deze mensen zijn. Visser wil gaan voor een persoonsgerichte aanpak, zodat personen die de boel verzieken, gestraft kunnen worden. De personen moeten worden aangesproken op hun gedrag. Ook moeten ze geholpen worden bij een verslaving. Maar die personen vinden blijkt lastig.

Camera’s
Er zijn camera’s die de gebeurtenissen bij de wedstrijden vastleggen. Maar de beelden zijn vaak niet bruikbaar door bijvoorbeeld de rookwalm van fakkels of een spandoek die de camera bedekt. Of de supporters dragen hoodies en sjaals voor hun gezicht.

De gemeente en politie hebben al meerdere malen bij de clubs om namen van de raddraaiers gevraagd. Daar komt geen reactie op. Visser: ‘Dat blijkt lastig te zijn voor de besturen’. In eerste instantie weet de burgemeester niet waarom dat lastig is, maar als raadsleden erop doorvragen, blijkt dat er een angst heerst om namen te noemen. Clubleden worden door supporters onder druk gezet om geen informatie te geven. Ook willen de supporters elkaar niet verraden.

We tasten in het duister
De gemeente en politie hebben geen juridische mogelijkheden om de namen op tafel te krijgen. Visser: ‘We tasten in het duister’. De burgemeester hoopt dat clubs uiteindelijk nog zullen meewerken, zodat de vandalen niet ongestoord verder kunnen gaan.

Gemeente, politie en clubs proberen met een aantal maatregelen om het geweld en vandalisme een halt toe te roepen. Er worden risicoanalyses voor de wedstrijden gemaakt, de organisaties zijn met elkaar in gesprek en de voetbalcomplexen worden anders ingericht.

Convenant
Clubs nemen ook zelf maatregelen. Rijnsburgse Boys heeft bijvoorbeeld met een aantal supporters die zich misdroegen een convenant getekend. Als zij zich opnieuw niet aan de afspraken houden, krijgen ze een stadionverbod voor 5 jaar.

De burgemeester is blij met het convenant. Een ander initiatief dat wordt genomen is het inschakelen van Platform Kocon, die voorlichting kan geven op het gebied van alcohol en drugs. De gemeente nodigt ook een veiligheidsmedewerker van de gemeente Arnhem uit om te horen welke maatregelen er na ongeregeldheden bij Vitesse zijn genomen.

De burgemeester hoopt daarnaast dat alle clubs dezelfde regels en sancties gaat hanteren.