Vijftig marktkramen, springkussens, muziek, een waterstormbaan en genoeg lekkers om te eten en te drinken. Vijf verenigingen organiseren op zaterdag 11 juni ‘Groot Valkenburg’. Het evenement is een initiatief van Valkenburgers die graag iets leuks met en voor hun dorpsgenoten willen doen.

IJsclub Nooitgedacht, Stichting JIVAK, Oranjevereniging Wilhelmina, Stichting Sportspeeltuin Dorpsweide en het Welzijnskwartier slaan de handen ineen om voor Valkenburg een groot evenement te organiseren.

Anne de Vries is trots op het programma van Markt Groot Valkenburg

Het bestuur van de ijsclub kijkt vanuit haar clubgebouw uit op de groene Dorpsweide. ‘Een mooi park, maar er wordt zo weinig meegedaan’, vertelt Anne de Vries van IJsclub Nooitgedacht. Het park ligt tussen ‘het oude Valkenburg’ en nieuwbouwwijk ’t Duyfrak. Tussen deze dorpsdelen is nog maar weinig verbinding. ‘Ik heb mensen gesproken in ’t Duyfrak die niet weten dat we in Valkenburg bijvoorbeeld een slager hebben. Soms hebben ze geen idee hoe Valkenburg eruit ziet.’

Groot Valkenburg is van Valkenburgers voor Valkenburgers. In de Dorpsweide kunnen bezoekers een rondje langs zo’n 50 kramen maken. Kraampjes van Valkenburgse ondernemers en verenigingen. De Vries is verrast over de hoeveelheid ondernemingen en verenigingen in Valkenburg. Er zijn bekende Valkenburgers aanwezig zoalsĀ Russchenberg Bloemen, Hoekstra Wheels en Restaurant Limes aan den Rijn. Maar er zijn ook Valkenburgers te vinden die eigen meubels opknappen of zelf sieraden maken.

Naast de gezellige kraampjes en het lekkere eten is er ook genoeg te doen voor de sportievelingen. Er worden bootcamps georganiseerd en kinderen kunnen los op de springkussen en de waterstormbaan. Taartenbakkers kunnen meedoen met Heel Valkenburg Bakt. Bakker Teun den Dulk zal de taarten beoordelen en winnaar kiezen.

Of het evenement een nieuwe Valkenburgse traditie wordt, weet De Vries nog niet. ‘We gaan het nu eerst 1 keer proberen. Maar tot dusver zijn de reacties positief en de deelnemers zijn dolenthousiast.

Het volledige programma lees je hieronder