Robert-Jan van Rijn staat trots in de nieuwe kapsalon van de gratis kapper voor kinderen die opgroeien in armoede. Er hangt een groot flatscreen tv en in de la liggen chippies en wat lekkers te drinken. Kleine kinderen kunnen plaatsnemen in de luxe autostoel. De oudere kinderen wanen zich in echte barbershop. De nieuwe salon is een feest voor de bezoekers.

Van Rijn was een aantal jaar geleden als kapper vrijwilliger bij de voedselbank. Dat gebeurde op een krukje bij de voedselbank. De knipbeurten verhuisden later naar een ruimte die een kapster beschikbaar stelde. Toen dat niet meer mogelijk was, besloot Van Rijn om een deel van zijn huis om te bouwen tot kinderkapsalon.

Huisarts en fotografe geven gratis knipbeurt aan gezinnen met krappe portemonnee

Wethouder Gerard Mostert mocht vandaag de nieuwe kapsalon officieel openen. De salon is een verdieping omhoog verhuisd. De oude salon is veranderd in een kamer voor de pleegzoon van initiatiefnemer Van Rijn.

Van Rijn moest even slikken toen zijn pleegzoon aangaf een eigen kamer te willen. Wat zou dat betekenen voor de kapsalon? Gelukkig was er nog een ruimte over, maar die moest wel verbouwd worden. De huisarts wilde voor de kapsalon zijn hypotheek ophogen. ‘Waarom betaal je dat allemaal zelf?’, vroeg iemand hem. ‘Probeer het via crowdfunding.’

Van Rijn startte een actie via Samen voor de buurt. Hij schreef daarnaast een aantal kerken, de wijkraad en enkele fondsen aan. Met succes. Er kwam een mooi budget voor een nieuwe kapsalon. Van Rijn wil dat het kappersbezoek voor de kinderen een echt uitje is.

Wethouder Mostert is blij met het initiatief van Van Rijn. ‘Fijn dat er mensen met een groot hart zijn. Als gemeente kunnen we mooie plannen maken en opschrijven, maar dit kunnen wij niet.’