Rien Nagtegaal, Corien van Starkenburg en Adger van Helden namen donderdagavond afscheid als wethouder. Burgemeester Cornelis Visser en nestor van de gemeenteraad Wim van Duijn spraken vol lof over het drietal die ‘het hart op de juiste plek hebben’.

CDA en GemeenteBelangen vallen buiten de nieuwe coalitie, waardoor het wethouderschap voor Van Starkenburg, Van Helden en Nagtegaal erop zit.

De drie wethouders ontvingen van de burgemeester een zilveren bomschuit.

Van Helden (CDA) beheerde vier jaar lang de portefeuille Samenleving, Werk en Financiën. Volgens de burgemeester kon het CDA-talent meteen aan de bak. Katwijk verkeerde in een financieel slechte positie. Van Helden moest ‘puinruimen’ van voorgaande colleges. Visser vindt dat Van Helden veel heeft betekent voor Katwijk. De gemeente houdt weer geld over op de begroting, noodlijdend DSV is weer gezond en de Maatschappelijke Agenda draait op volle toeren.

De enige vrouw in het college was verantwoordelijk voor de portefeuille Zorg en Ondersteuning. Van Starkenburg (CDA) zorgde ervoor dat Katwijk stappen maakte bij de acceptatie van de LHBTI-community. Daarnaast zorgde ze onder andere voor een nieuw afvalbeleid. Visser noemt haar een geboren bestuurder, een powervrouw tussen het mannengeweld.

Nagtegaal lag bij de inwoners vaak onder vuur. De wethouder van Groene Leefomgeving en Mobiliteit kreeg de wind van voren, bijvoorbeeld bij de omleiding tijdens de renovatie aan de Julianabrug. Visser: ‘Maar je verliet je post niet en nam verantwoordelijkheid’. Ondanks de tegenwind heeft de wethouder wel een aantal dingen bereikt zoals de Joop van der Reijdenbrug in Valkenburg, het R-net, het fietspad Westerbaan en bloemrijke bermen.

Wethouders Gerard Mostert en Jacco Knape keren weer terug in het nieuwe college en behouden hun wethouderspost. Zij worden in het nieuwe college vergezeld door nieuwkomers Sonny Spek en Emile Soetendal.