Bij het monument aan de Boulevard in Katwijk zijn vandaag de Engelandvaarders in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het is vandaag precies vijf jaar na de onthulling van ‘Monument Engelandvaarders’.

Het monument en de herdenking zijn een initiatief van Stichting Engelandvaarders Katwijk. De stichting wil de personen die een poging hebben gewaagd naar Engeland te ontsnappen blijvend gedenken.

Het beeld aan de Boulevard staat als gedenkteken symbool voor alle Engelandvaarders die vanuit Katwijk een poging waagden; zowel voor diegenen die succesvol waren maar ook voor diegenen die het niet gelukt is Engeland te bereiken. Doordat de mannen met hun kano als het ware zich gedeeltelijk onder het zand bevinden krijgt het beeld een dramatische lading die tekenend is voor het lot van Engelandvaarders.