Een betere match had sportschool Energiek in de energieke Marco Roerade niet kunnen vinden. De 43-jarige sportinstructeur neemt deze week de Valkenburgse sportschool over van Rob van Rossum. De sportfreak staat te popelen om met de sportschool aan de slag te gaan. De ideeën spoken ’s nachts door zijn hoofd en leveren hem slapeloze nachten op. ‘Ik ben een perfectionist. Ik wil dat alles perfect is.’

Roerade zit met een grote glimlach in de koffiehoek van zijn nieuwe sportschool aan de Voorschoterweg in Valkenburg. De sportman is geen vreemde in de Katwijkse fitnesswereld. Sporten is zijn grote liefde.

Naast zijn werk als brandweerman in Leiden begon hij met het geven van kleine bootcamplessen. Zijn hobby groeide in 2012 uit tot het bedrijf Vitaal Trainer, waar bootcamplessen, personal training en small group training worden gegeven.

‘Als ik in de kroeg kom en een chocomel bestel, dan kijkt niemand daar meer van op’

‘Als ik later groot ben, wil ik een eigen sportschool.’ Roerade is al meer dan 30 jaar in de sportschool te vinden. Toen hij 12 jaar oud was kocht hij zijn eerste eigen fitnesstoestel. ‘Bij Wehkamp’, lacht hij. ‘Sporten is een onderdeel van mijn leven, zoals eten en drinken.’ Een sportfreak. ‘Mijn familie en vrienden weten dat ik zo ben. Mijn vrienden houden van bier drinken. Als ik in de kroeg kom en een chocomel bestel, dan kijkt niemand daar meer van op.’

Roerade heeft geen geheimen. Hij vertelde tijdens een bakje koffie met Van Rossum zijn droom over een eigen sportschool. ‘Dan koop je hem toch.’ Energiek van Van Rossum stond op dat moment stil in de verkoop. Een mooie kans voor Roerade die hij met twee handen aangrijpt.

‘Ik presteer het beste onder druk’

Dat betekent wel dat hij na 15,5 jaar stopt als brandweerman. Vitaal Trainer blijft gewoon bestaan. Twee bedrijven runnen kost veel tijd, maar Roerade glimlacht. ‘Een werkweek met 40 uur is bijna vakantie voor mij. Ik presteer het beste onder druk.’

Roerade is al bij Energiek te vinden, maar neemt op 1 juli officieel de boel over. Hij heeft al veel praatjes gemaakt met de leden. ‘Het is bij Energiek heel gemoedelijk. De leden zijn al heel divers. Of je nou 12 of 80 jaar oud bent, je kunt hier altijd trainen.’ Toch wil hij ook een aantal dingen veranderen. De openingstijden worden verruimd, er komen meer groepslessen en fitnessinstructeurs zullen meer persoonlijke aandacht geven in de fitnesszaal.

Iedereen moet zich straks thuis voelen bij Energiek. ‘Het is belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Daar ga ik mij het straks het meest mee bezig houden.’