INGEZONDEN DOOR GEMEENTEBELANGEN EN D66 – Begin juni stelde GemeenteBelangen en D66 Katwijk politieke vragen over de lange wachttijden bij het aanvragen van identiteitsbewijzen (denk aan rijbewijzen en paspoorten). In de media was er namelijk veel te doen over de lange wachttijden bij het aanvragen hiervan. In veel gemeenten kan de wachttijd oplopen tot zeker 13 weken. Volgens een Facebookbericht van de gemeente Katwijk kunnen inwoners al na een week hun identiteitsbewijzen ophalen. Er wordt alleen niet gemeld dat het maken van een afspraak bij de gemeente pas na ongeveer 4/5 weken plaats kan vinden.
De politieke partijen zijn teleurgesteld in de antwoorden op de gestelde vragen. Hoewel de gemeente van plan is om haar maximale baliecapaciteit in te zetten, blijft het college vastbijten aan een acceptabele norm van 2 weken onder ‘normale omstandigheden’. De ervaring leert inmiddels dat ondanks de normale bezetting, de wachttijden nog steeds oplopen naar 4/5 weken door uiteenlopende redenen. Er wordt ook geen verbetering aangekondigd.

Een lichtpunt is dat het college het advies overneemt om digitaal een rijbewijs aan te vragen, via de website van het RDW. Naar verwachting wordt deze optie in juli 2022 aangeboden. Onze fractie hoopt dat deze digitale optie helpt bij het versnellen van het ophalen van rijbewijzen. Een dienstbare overheid is immers ook digitaal bereikbaar.