In navolging van de gesloopte flats aan de Boerslaan en Helmbergweg gaat ook buurtcentrum De Schelp in de wijk Hoornes tegen de vlakte. Woningcorporatie Dunavie bouwt op deze plek 114 nieuwe woningen. De nieuwe huizen worden halverwege 2025 opgeleverd.

De flats met 81 portiekwoningen werden in 2019 gesloopt. De sloopt leverde commotie op, omdat er op dat moment nog geen plannen voor nieuwbouw waren.

Die plannen zijn er nu wel. Projectontwikkelaar Bert Veldman van Dunavie verklaart waarom het zo lang duurde. ‘We wilden per se het totale gebied passend ontwikkelen, niet alleen fase 2A (tussen de Boerslaan en de Suurmondstraat). En dat kost helaas veel tijd. Samen met de gemeente Katwijk zijn we nu tot een totaalplan gekomen, waarmee we in dit gebied tussen nu en 2028 ruim 392 woningen bouwen. Dus 95 woningen méér dan er stonden. We focussen nu op de bouw van fase 2A. Dat wachten heeft lang geduurd, maar zorgt uiteindelijk voor meer woonkansen. Dat is hard nodig’.

Het buurtcentrum gaat eind dit jaar tegen de vlakte. Dunavie kocht De Schelp van de gemeente Katwijk, die het pand verhuurt aan Welzijnskwartier. Welzijnskwartier verhuist eind 2022 naar een tijdelijk nieuwe plek aan Cleijn Duinplein 24. Bestuurder Gwen Spies van Welzijnskwartier is blij met de nieuwe plek. ‘We wisten dat de al jaren geleden gesloopte woningen aan de Boerslaan plaats zouden maken voor nieuwbouw. Welzijnskwartier heeft samen met vrijwilligers en deelnemers de afgelopen jaren mooie tijden gekend in dit buurtcentrum. Veel mensen hebben er mooie herinneringen gemaakt. Die gaan we nu samen maken in Cleijn Duinplein 24. In ieder geval voor de komende jaren, totdat er een nieuw centrum voor multifunctionele activiteiten in de Hoornes terugkomt.’