Het Dyfrakplein in Valkenburg krijgt na de zomer een metamorfose. Van het open plein werd weinig gebruik gemaakt. De gemeente heeft twee ontwerpen gemaakt waar buurtbewoners uit kunnen kiezen. Het nieuwe plein krijgt in ieder geval meer groen, zitplaatsen en speelelementen zoals een jeu des boules baan.

Het plein langs de Voorschoterweg in nieuwbouwwijk ’t Duyfrak was bedoeld als een open plein, zodat hier allerlei activiteiten gehouden konden worden. ‘Maar in praktijk blijkt dit idee niet tot z’n recht te komen’, legt de gemeente uit.

Op verzoek van de buurt is de gemeente samen met de bewonerscommissie van het naastgelegen appartementencomplex om de tafel gaan zitten voor een nieuw plan. Daar zijn twee ontwerpen uit gekomen, waaruit de buurtbewoners mogen kiezen.

Willem van der Meij, namens de Bewonerscommissie Duyfrakplein en overige bewoners langs het plein, is erg blij met wat er nu voorligt: ‘We zijn als bewoners zeer nauw betrokken geweest bij de nieuwe ontwerpen voor het plein. Wethouder Adger van Helden en projectleider Jaap Jonker hebben de kar bij de gemeente getrokken en het resultaat wordt na de verkiezing tussen de twee ontwerpen sowieso een groener en gezelliger plein. Ook de mogelijkheid voor een kleine markt en/of standplaats vinden we een prima idee. We wilden ook dat de keuze breder gedaan kon worden dan alleen de bewoners langs het plein. Het is toch de entree van Valkenburg en de wijk als de Rijnlandroute klaar is. Vandaar dat wij hebben aangeboden om de verkiezing te organiseren’.

Variant A
Variant A is ontworpen met een knipoog naar vliegveld Valkenburg.

Variant B
Variant B heeft in plaats van rechte ‘landingsbanen’, slingerpaden. Daarnaast is er jeu de boules baan ingetekend op het plein.

Op zaterdag 11 juni kunnen bewoners stemmen op de twee voorstellen voor een nieuwe inrichting. De leden van de bewonerscommissie zijn tussen 9.00 en 13.00 uur aanwezig op het plein met stembiljetten, en kunnen de twee ontwerpvoorstellen toelichten. Op deze dag wordt er ook een grote markt georganiseerd in de Dorpsweide en is er een feestelijke opening van de wijk.