De Katwijkse Reddingsbrigade en het Welzijnskwartier geven Oekraïense vluchtelingen voorlichting over de gevaren van de Noordzee. De KRB heeft voor de vluchtelingen een flyer vertaald naar het Oekraïens. Daarnaast brengt de reddingsbrigade een bezoek aan het Heerenhuys, waar de vluchtelingen op dit moment verblijven.

De mensen die in het Heerenhuys verblijven brengen met het mooie weer al regelmatig een bezoekje aan het strand van Katwijk. Met de zomer op komst zullen er nog veel meer bezoekjes volgen.

‘De Noordzee is altijd gevaarlijk’, vertel Kees de Mol van de KRB. ‘Zelfs bij een vlakke zee zijn er stromingen. Muien zijn er altijd.’

Corine Hoek en Kees de Mol zijn blij dat er snel actie ondernomen is met de vertaling van een flyer.

De reddingsbrigade is niet alleen tijdens de zonnige zomermaanden aanwezig op het strand. Het hele jaar wordt er ook gewerkt aan de preventie om mogelijke problemen op het strand en in de zee voor te zijn.

De twee organisaties hopen de vluchtelingen goed te informeren over de gevaren. Corine Hoek van het Welzijnskwartier weet dat er veel vluchtelingen zijn die de zee als een groot meer zien. Ook zijn er veel kinderen en volwassenen die niet kunnen zwemmen. Het Welzijnskwartier probeert voor die groep zwemlessen te regelen.

De Katwijkse flyer over de gevaren van de Noordzee.

De flyer ‘Veilig naar het Katwijkse strand’ is inmiddels in acht talen vertaald. De folder geeft  onder ander uitleg over muien, de vlaggen en eb en vloed.