PARTNERCONTENT – Het overlijden van iemand gaat gepaard met veel verdriet. In Nederland is een begrafenis of crematie vaak een sombere gebeurtenis waarbij mensen stemmig gekleed gaan. Toch zijn er ook steeds meer mensen die kiezen voor een andersoortige uitvaart waarbij er plaats is voor een lach en er feest gevierd mag worden en geproost wordt op het leven. Elke cultuur gaat anders om met gebeurtenissen rondom leven en dood. Zo zijn er op verschillende plaatsen in de wereld speciale feesten rondom de dood.

Día de los Muertos
Día de los Muertos betekent letterlijk Dag van de Doden. Dit feest komt van oorsprong uit Mexico, maar wordt in heel Zuid- en Midden-Amerika gevierd op 1 en 2 november. Het feest start in de nacht van 31 oktober op 1 november. Van oudsher geloven de Mexicanen dat in die nacht de hekken van de hemel opengaan, zodat de geesten van overledenen kinderen voor één dag terug kunnen naar de aarde om samen met hun familie feest te vieren. Het feest gaat door op 2 november als de volwassen zielen terug mogen naar de aarde. Begraafplaatsen worden ter gelegenheid van de Dag van de Doden schoongemaakt en graven worden versierd met bloemen en kaarsen. Het feest gaat gepaard met lekker eten en ook voor de doden worden stoelen neergezet zodat zij mee kunnen genieten. In elke woning wordt een speciaal altaar gemaakt waarop offers worden gelegd die bestaan uit bloemen, fruit, wierook, kaarsen en het lievelingseten van de overledene. Ook wordt er een speciaal brood gemaakt, ‘pan de muerto’. Verder wordt het altaar versierd met schedels in allerlei kleuren. Sommige schedels zijn gemaakt van suiker of chocola en kunnen ook worden opgegeten. Op de Dag van de Doden wordt het leven van de overledenen herdacht en wordt niet getreurd om hun dood.

Halloween
Het vieren van Halloween wordt in ons land steeds populairder en hoewel de meeste mensen dit feest niet associëren met de dood kent het wel zijn oorsprong in een religieus feest dat met de dood te maken heeft. 31 oktober stond vroeger in Engeland bekend als Allerheiligenavond, de avond dat mensen zich voorbereidden op Allerheiligen en Allerzielen. Deze religieuze feesten gaan over de dood en het leven na de dood. In de kerk nemen Allerheiligen en Allerzielen nog wel een belangrijke plaats in, maar voor veel mensen blijft het feest beperkt tot Halloween, een verbastering van All Hallow’s Eve.

Een feestelijke uitvaart
Zoals er algemene feesten zijn rondom de dood wordt er in verschillende culturen ook op een grootse en feestelijke wijze afscheid genomen van de overledene tijdens de uitvaart. Zo staan Surinaamse uitvaarten bekend om de muziek en dans. Op de dag van de uitvaart wordt de begrafeniskist swingend en dansend onder begeleiding van muziek naar de laatste rustplaats gebracht. De Wi Kan Doe-dragers dragen de kist. Je herkent ze aan hun paarse sjerpen. Terwijl ze de kist dragen, voeren ze speciale danspasjes uit en maken ze schijnbewegingen. Door het uitvoeren van deze rituelen wordt de geest van de overledene op een dwaalspoor gezet en kan deze het lichaam niet volgen naar de begraafplaats.

Wil jij ook een feestelijk laatste afscheid?
Heb jij al nagedacht over jouw laatste wensen? Wil jij een feestelijk afscheid of mag het wel wat meer ingetogen? Praat erover met je naasten en leg je wensen vast. Voor de nabestaanden kan het troostend zijn dat ze de mogelijkheid hebben om jouw uitvaart vorm te geven precies zoals jij dat wilde. Regel ook een uitvaartverzekering, zodat je zeker weet dat er voldoende middelen zijn om de begrafenis of crematie zoals jij dat voor ogen hebt te bekostigen.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?
Met een uitvaartverzekering ben je er zeker van dat de kosten van jouw uitvaart betaald worden. Tijdens je leven betaal je hier een verzekeringspremie voor. Voordat je een uitvaartverzekering afsluit, is het belangrijk om diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. De premies en de voorwaarden kunnen onderling nogal verschillen. Gebruik hiervoor een handige vergelijkingssite zodat je goed kan vergelijken. De kosten zijn niet alleen afhankelijk van je wensen, maar ook van je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie. Zeker als je onvoldoende spaargeld hebt, is een uitvaartverzekering echt aan te raden.