PARTNERCONTENT – Het lijkt al bijna iets uit een ver verleden: zomers waarin je elk weekend wel een ander festival kon bezoeken. Door de coronacrisis was dit een tijdlang op een laag pitje gebleven. Veel festivals konden lange tijd geen doorgang vinden. En als het wel doorging, was het beperkte aantal toegangskaartjes al in een mum van tijd uitverkocht. Dit jaar lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel te komen. Het festivalseizoen staat op het punt om los te barsten. Zo haal je het meeste uit je zomerse festivalervaring, of je nu voor het eerst gaat of een doorgewinterde festivalganger bent.

Danceliefhebbers kunnen 4 juni hun hart ophalen op The Crave in het Zuiderpark in Den Haag. Het legendarische Parkpop vindt dit jaar in diezelfde stad plaats op 12 juni op het Malieveld. Een week later is het Zuiderpark het toneel voor Den Haag Outdoor. Op 2 en 3 juli wordt Pal Mundo georganiseerd op het Scheveningse strand. En zijn één of twee dagen voor jou te weinig om je festivalhart op te halen? Dan kijk je ongetwijfeld reikhalzend uit naar het Noordzee Zomerfestival, dat dit jaar van 4 tot en met 13 augustus plaatsvindt in Katwijk. Dit is slechts een kleine greep uit het grote aantal festivals dat alleen al in Zuid-Holland wordt georganiseerd.

4 Tips voor een onvergetelijke ervaring

Maak je borst maar nat dus, want het belooft een spetterend festivalseizoen te worden. Vergeet niet om op tijd je kaartje te kopen, want je bent lang niet de enige die wel weer in is voor een feestje. Naast het hebben van een toegangskaartje, kun je nog een paar voorbereidingen treffen om je festivalplezier te vergroten:

1. Veilig internetten

Op een festival komen duizenden bezoekers af. Een heel groot deel van deze bezoekers maakt dan gebruik van een gratis openbaar netwerk ter plaatse. Hoe gezellig en vriendelijk iedereen ook lijkt, er kan altijd een rotte appel tussen zitten. Iemand die bijvoorbeeld uit is op je materiële eigendommen, of op je digitale gegevens. Omdat openbare netwerken vaak verre van veilig zijn, schakel je het best eerst een VPN in. Zo kun je ongestoord en ongemerkt selfies naar je vrienden appen, een hotelkamer reserveren voor na afloop en het programma bekijken.

2. Zorg voor je telefoon

Zodra die ene bekende band gaat optreden, gaan de mobieltjes massaal de lucht in. Je kunt jezelf afvragen of het niet veel leuker is om die band met je eigen ogen te zien in plaats van door een cameralens. En hoe vaak ga je deze filmpjes thuis nog afspelen? De batterij van je telefoon raakt daardoor ook sneller op. En dat is niet zo fijn als je na afloop je vrienden wilt bereiken die ergens op het grote festivalterrein ronddwalen. Laat je dure iPhone thuis en neem een simpel toestel mee waarmee je kunt bellen en sms’en. En pak ook een volle powerbank in, zodat je je telefoon ook daar eenvoudig kunt opladen.

3. Let op je hygiëne

Toegegeven, persoonlijke hygiëne krijgt waarschijnlijk niet meer de hoogste prioriteit als je eenmaal een paar biertjes achter de kiezen hebt. Toch is het fijn voor jezelf én andere festivalgangers om er af en toe iets aan te doen. Neem een flesje desinfecterende handgel mee en een pakje vochtige doekjes. Vooral tijdens en na een toiletbezoek zul je blij zijn dat je eraan hebt gedacht.

4. Anticipeer op het weer

Er is niets zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Barstten de weersvoorspellingen gisteren nog van de zonnetjes en hoge temperaturen? Een dag later kan het weer zomaar ineens omslaan. Plekken om te schuilen zijn op openluchtfestivals schaars. Maar een gemiddelde festivalganger laat de pret sowieso niet drukken door een regenbuitje. Waterdichte poncho’s, een extra paar droge sokken en een plastic tas voor je spullen maken van jou een echte survivaller. Smeer jezelf voor de zekerheid ook nog even in met een goede SPF.