De gemeente Katwijk gaat de aanwezigheid van drugs in rioolwater onderzoeken. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van CDA. De partij vindt dat het drugsgebruik in Katwijk steeds normaler wordt.

Dat het drugsgebruik normaler wordt volgens CDA, blijkt niet uit de cijfers. Het drugsgebruik onder jongeren is van 9,3 procent in 2008 gedaald naar 5,8 procent in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD, die dit monitort. Die cijfers liggen lager dan het gemiddelde in de regio Hollands Midden. ‘Dit relativeert de ernst van de problematiek in Katwijk en ondersteunt onze huidige aanpak’, schrijft het college.

Het harddrugsgebruik onder Katwijkse volwassenen is licht gestegen van 3,4 procent in 2016 naar 4,2 procent in 2020. Het gebruik van softdrugs is in diezelfde periode gelijk gebleven.

In de regio Hollands Midden zijn de percentages voor gebruik van soft- en harddrugs onder volwassenen hoger dan in Katwijk en voor zowel softdrugs als harddrugs gestegen.

‘De beeldvorming over drugsgebruik in de gemeente Katwijk strookt daarom niet volledig met de cijfers. De cijfers bevestigen dat de situatie in Katwijk zeker niet ongunstiger is dan in andere gemeenten.’

Het CDA drong bij het college aan op extra onderzoek in het rioolwater. De partij wil meer grip krijgen op het drugsgebruik in Katwijk. Het onderzoek helpt het drugsgebruik inzichtelijk te maken door te laten zien hoeveel en wat voor drugs er in deze gemeente gebruikt worden.

Het college wil daar aan meewerken en laat een 0-meting uitvoeren. Die meting wordt op een later moment nog een keer herhaald.