CDA Katwijk vindt een minimumleeftijd voor fastfood te ver gaan. De minimumleeftijd wordt voorgesteld door het landelijke wetenschappelijke instituut van het CDA. ‘Als het probleem bij de fastfoodbedrijven ligt, moeten we daar de oplossing zoeken. En niet bij de jeugd’, laat de Katwijkse afdeling weten.

De CDA-denktank bracht deze week een rapport naar buiten waarin staat dat fastfoodrestaurants hun producten snel gezonder moeten maken. Als dit niet gebeurt, moet er een minimumleeftijd voor fastfood worden overwogen.

Het voorstel zorgde landelijk voor ophef. Naast Katwijk liet ook de landelijke partij al snel weten dat ze tegen het plan van hun eigen wetenschappelijke instituut zijn.

CDA Katwijk vindt de ophef jammer. ‘In het document van 71 pagina’s staat welgeteld Ă©Ă©n zin – een suggestie – over een leeftijdsgrens voor fastfood’, laat de fractie weten. ‘Vervolgens valt heel Nederland dáárover, terwijl aan de inhoud van de rest van het rapport geen enkele aandacht wordt besteed. Ja, het is een ongelukkige suggestie om zo’n maatregel in te voeren. En ja, het is hartstikke belangrijk om een dam op te werpen tegen overgewicht en ongezonde voeding. Zullen we het daar over hebben?’

De lokale fractie vindt dat er ook goede dingen in het rapport staan, zoals het aanpakken van reclames voor ongezond eten of meer ruimte voor gemeenten om fastfoodketens te reguleren.

De partij vindt dat er in Katwijk al veel wordt gedaan om een gezonde levensstijl te stimuleren. ‘Denk aan het Lokaal Preventieakkoord: Iedereen KERNgezond in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk. Hierin zijn afspraken gemaakt met maatschappelijke partners en private partijen over een aanpak voor roken, overgewicht, alcohol en mentale gezondheid. Daarnaast is er de ambitie Gezonde Leefstijl van de Maatschappelijke Agenda, het Lokale Sportakkoord, de Samenwerkingsagenda met de alliantie Katwijk, de Katwijkse JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) aanpak en de Onderwijsagenda met het thema ‘Een gezonde leefstijl van jongs af aan’.’