De terrormeeuw in de Badstraat in Katwijk aan Zee moet misschien met zijn vrouwtje gaan nadenken over een nieuwe voedselstrategie. De twee meeuwen staan bekend om het aanvallen van mensen die met eten voorbij lopen. Uit onderzoek van Van der Helm Milieubeheer blijkt dat het tweetal minder succesvol is.

Mannetje AJ heeft in 2015 een ring gekregen en wordt sindsdien gevolgd bij een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de meeuwenoverlast in Katwijk. De meeuw heeft samen met zijn partner een eigen jachttechniek ontwikkeld. Ze houden samen voorbijgangers in de Badstraat en Tramstraat in de gaten. Als er iemand met eten wordt gespot, valt één van de twee vanachter aan. De persoon schrikt en laat het eten vallen. De twee dieven gaan er vervolgens met het eten vandoor.

AJ lijkt een stoere vent, maar zo dapper als in de Badstraat, is hij niet op het strand. In de winter komt de vogel ook wel eens op het strand, maar uit observaties blijkt dat hij met soortgenoten helemaal niet zo agressief is. Hij delft zelfs vaak het onderspit als hij met andere meeuwen om voedsel moet strijden.

Gekleurringd mannetje N/B-AJ op vaste uitkijkpost winkels Badstraat .Foto: Milieubeheer Van der Hem

De terrormeeuw lijkt over zijn top heen te zijn. Sinds 2015 zijn er steeds minder aanvallen waargenomen. Het zijn vooral toeristen die nog slachtoffer zijn van deze Katwijkse meeuw. Het onderzoeksbureau denkt dat de meeste dorpsgenoten wel op de hoogte zijn van de aanvallen van het terrorkoppel. Daarnaast wordt bij verschillende horecagelegenheden gewaarschuwd voor de aanvallende meeuwen.

Vooralsnog blijft hij op zijn plek loeren naar slachtoffers. Het ziet er nog niet naar uit dat het koppel op zoek is naar een nieuwe locatie.