Richting het Hoftuinplein in Rijnsburg staat een file met volgepakte auto’s. Er komt een gezin tussen de auto’s door lopen met een matras boven het hoofd en gevulde dozen. De goederen op de stoep stapelen zich op. Jaap de Mooij van Stichting Oekroe en Werkgroep de Ruijter is overweldigd door de drukte. ‘Kijk nou toch. Ik heb echt kippenvel.’

Een vrijwilliger stuurt een aantal auto’s door naar een ander inzamelpunt in Rijnsburg. Niemand vindt het erg. De vrachtwagens moeten gevuld moeten worden. De mensen in Oekraïne moeten geholpen worden.

Op meerdere plekken in Katwijk worden er goederen ingezameld door Werkgroep De Ruyter, Stichting Oekroe en Hands & Feet. De drie organisaties hebben de handen ineen geslagen voor hulp aan Oekraïne.

‘Het leeft in Katwijk’, vertelt voorzitter De Mooij. Hij wordt overspoeld met vragen hoe mensen kunnen helpen. Mensen willen naast alle spullen en voedselpakketten ook vluchtelingen opvangen. ‘Ik zou op dit moment al zo’n 60 vluchtelingen onderdak kunnen bieden’, vertelt hij. Maar hij waarschuwt ook. ‘Mensen moeten beseffen dat dit nu voor twee weken is. De hulp is nog veel langer nodig.’

Trots kijkt de voorzitter naar de vrijwilligers die de vrachtwagens vullen. ‘Het is hartverwarmend.’

Wilt u ook helpen? Kijk dan op Hulpvooroekraine.nl.