Volg hier het liveblog van de gemeenteraadsverkiezingen in Katwijk. In dit blog houden we alles bij over de laatste verkiezingsdag. DURF is de grote winnaar van de avond. 

Tussentijdse uitslag
Bijna alle stembureaus zijn geteld. DURF blijkt de grote winnaar van de avond te worden. De partij staat op 9 zetels. Daarnaast is er goed nieuws voor de PvdA. Die partij krijgt er voor nu zetel bij. De overige partijen verliezen of blijven gelijk in het aantal zetels.

DURF 9
CDA 7
SGP 5
ChristenUnie 4
GemeenteBelangen 1
VVD 2
PvdA 3
KiesKatwijk 1
D66 1
Hart Voor Katwijk 0
Jezus Leeft 0

‘Afwachten kan tergend zijn’
Er zijn nog geen uitslagen binnen vanavond. Matthijs van Tuijl (PvdA), Ralf Boland (D66), René Slootweg (GemeenteBelangen) en Leon Krijgsman (KiesKatwijk) wachten gespannen af.

Opkomst lager
De opkomst bij de verkiezingen in Katwijk ligt dit jaar lager dan in 2018. 30.008 mensen gingen naar de stembus. Het opkomstpercentage lag op 58,78 procent. In 2018 was dit 62 procent.

LIVE uitzending
Wil je vanavond live de verkiezingsavond volgen? Podkat zendt live uit vanuit het gemeentehuis waar alle uitslagen binnenkomen.

Opkomst 20.00 uur
Met nog één uurtje op de klok hebben 28.941 mensen gestemd. Vooralsnog ligt het opkomstpercentage op 55,8 procent. Het opkomstpercentage ligt nog wat lager dan in 2018. Toen werd er uiteindelijk door 62 procent van de kiesgerechtigden gestemd.

Verkiezingsuitslag
De zaal op het gemeentehuis waar de stemuitslagen zullen binnendruppelen is nu nog leeg.  Er zijn geen partijen te bekennen, maar dat zal niet lang meer duren.

Lijsttrekker Gijsbert Schrijvers van KiesKatwijk zullen we vanavond niet zien bij de verkiezingsuitslag. De lijsttrekker moet vanuit huis kijken.

Opkomst 18.00 uur
De opkomst tot 18.00 uur lag op 43,9 procent. 22.432 mensen hebben een stem uitgebracht. Mensen kunnen tot 21.00 uur stemmen.

Volle agenda’s met debatteren 
De politieke partijen hebben in aanloop naar de verkiezingen flink gedebatteerd. Lokale omroep RTV Katwijk organiseerde wekelijks een debat en jongerenzender Kattuk.nl zorgde voor een jongerendebat. Daarnaast stonden er nog andere debatavonden op de agenda zoals een retaildebat met ondernemers en een duurzaamheidsquiz van Natuurcentrum Katwijk, Bewust aan de Kust en Bibliotheek Katwijk.

En natuurlijk zorgden wij met Katwijk Actueel en jongerenkanaal Podkat ook voor een knallend debat. Een avond met publiek in de zaal, wat voor extra sfeer zorgde. Kijk hieronder het debat terug.

Lijsttrekkers brengen stem uit
Veel lijsttrekkers hebben het uitbrengen van hun stem vastgelegd voor social media. Na een lange campagne zit het er voor hen nu op. Vanavond horen ze wat de campagne heeft opgebracht.

Ook wethouder Jacco Knape heeft zijn stem uitgebracht. De wethouder heeft al aangegeven dat hij er graag nog een periode aan wil vastplakken. Ook voor hem dus een spannende avond.

Ongehinderd naar het stembureau
Vandaag zijn er 33 stembureaus geopend. De gemeente Katwijk heeft vooraf alle stembureau laten keuren op toegankelijkheid. Er zijn bijvoorbeeld hellingen aangepast voor mensen met een rolstoel en er staat in elk stemlokaal een stemhok met verlaagd schrijfblad.

Bij twee locaties is er extra aandacht voor doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden. In de Vredeskerk in Katwijk is een soundbox en stemmal voor slechtzienden. Een stemmal is een op maat gemaakte mal waarin een ongevouwen stembiljet past. Door middel van braille kan de stemmer de juiste lijst vinden. Met behulp van de Soundbox met koptelefoon, waarop een ingesproken kieslijst staat, kan de kiezer zoeken naar de juiste kandidaat.

In het stembureau van De Laatste Eer in Rijnsburg is een schrijftolk die doven en slechthorenden kan helpen met stemmen. De schrijftolk is een tolk die alles typt wat er gezegd wordt.

Opkomst maandag en dinsdag
Dit jaar kan er op drie dagen gestemd worden. Vijf stembureaus in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg waren op maandag en dinsdag al geopend.

De eerste dag werd met een opkomstpercentage van 4,8 procent afgesloten. 2.399 mensen brachten een stem uit.

Op dinsdag kwamen er al meer mensen stemmen. 3.307 mensen kwamen naar de stembus. De opkomst lag dinsdagavond 21.00 uur op 11,2 procent.